tiistai 17. tammikuuta 2012

Kirja-arvio: Aavikon kukka

Waris Dirie kertoo tässä omaelämäkerrallisessa teoksessa kirjaimellisesti uskomattomasta elämästään. Hän syntyi perinteiseen somalialaiseen paimentolaisperheeseen ja eli lapsuutensa hyvin yksinkertaisissa oloissa. Ollessaan viisivuotias hänelle tehtiin laaja ympärileikkaus ja 13-vuotiaana hän sai kuulla tulevasta aviomiehestään, jo parhaan ikänsä ylittäneestä vanhasta miehestä. Wariksella on kuitenkin toisenlaiset suunnitelmat tulevaisuutensa varalle: hän karkaa ja löytää kuin ihmeen kautta maan pääkaupunkiin Mogadishuun ja majoittuu milloin kenenkin sukulaisen luokse. Eräänä päivänä hän saa mahdollisuuden pestautua kotiapulaiseksi erään suurlähettiläänä toimivan sukulaisensa kotiin Lontooseen tämän työkomennuksen ajaksi. 14 vuotta ilman kenkiä tai muita mukavuuksia eläneelle tytölle muutos on todella suuri, mutta varsin pian Waris huomaa viihtyvänsä uudessa ympäristössä. Vastoinkäymisten jälkeen kuuluisien tuotemerkkien, näyttelijöiden ja mallien parissa työskentelevä agentti löytää hänet ja Waris saa työtä maailmankuulujen brändien mallina. Vihdoin elämään astuu myös todellinen rakkaus ja Waris saa perustaa toivomansa perheen.

Kaiken kaikkiaan tämä teos on koskettavin, jonka olen lukenut vähään aikaan. Wariksen elämänmuutos on huima - paimentolaisesta sukeutuu huippumalli - mutta samalla hän säilyttää vahvan siteen kotimaahansa. Waris rakastaa erityisesti äitiään, jonka elämä on ollut todella rankkaa mutta joka jaksaa silti säilyttää toivonsa, sillä paimentolaisten elämässä kaikki tapahtuu "insha Allah", jos Jumala suo. Rakkaus Somaliaan ei kuitenkaan estä häntä kritisoimasta voimakkaasti perinteistä tyttöjen ympärileikkausta ja Waris saakin pestin YK:n erityislähettiläänä afrikkalaisten tyttöjen koskemattomuuden puolesta. Hienointa kertomuksessa on se, että Waris säilyttää taloudellisesta menestyksestään ja kuuluisuudestaan huolimatta yksinkertaisen ja vaatimattoman elämänasenteensa. Tässä teoksessa perinteinen afrikkalainen elämäntapa ja länsimainen elämäntapa kohtaavat ennennäkemättömällä tavalla. Suosittelen.

Tekniset tiedot:
Dirie, Waris ja Cathleen Miller: Aavikon kukka
Suomentaja:Riitta Toivanen
ISBN: 978-951-0-36748-3
WSOY 2010
Nidottu, 288 s.
Kirjastoluokka: 99.1

1 kommentti:

  1. Mäkin olen lukenut ton kirjan ja suosittelen sitä ihan kaikille! Aavikon kukka on kaikista lukemistani kirjoista ehdottomasti paras. Elokuvaversio ei ole läheskään yhtä hyvä, mutta jos on nähnyt elokuvan niin kannattaa lukea myös kirja.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...