lauantai 7. tammikuuta 2012

Kirja-arvio: Istanbul. Muistot ja kaupunki

Istanbul - muistot ja kaupunki on omaelämäkerrallinen teos Orhan Pamukista (s.1952) ja Istanbulista, kaupungista jossa Pamuk on asunut koko ikänsä. Teoksessaan Pamuk kertoo lapsuus- ja nuoruusvuosistaan Istanbulissa, jota monet länsimaiset matkailijat ja kirjailijatkin ovat kuvanneet, mutta joka silti on jäänyt jollakin tapaa eksoottiseksi ja kaukaiseksi, ehkä väärin ymmärretyksikin.

Pamuk ei kaunistele kotikaupunkiaan. Hänen muistoissaan Istanbul näyttäytyy mustavalkoisena, lapsen mielessä koko maailman keskuksena - mielikuva, joka tosin saa kovan kolauksen Pamukin aloittaessa opiskelunsa. Istanbulin punainen lanka on Bosporinsalmi, jonka ympärille elämä tuntuu keskittyvän. Bospor onkin aiheena monissa Pamukin piirroksissa; ennen kirjailijan uraansa hän toimi itseoppineena kuvataiteilijana ja opiskeli vaihtelevalla mielenkiinnolla arkkitehtuuria. Pamukin elämää suhteellisen varakkaan museokodin kasvattina, paljon poissa olevan isän vuoksi äitinsä ja suvun muiden jäsenten kasvattamana hän varttuu kovin yksinäisen oloisena. Kirjan pohjavire onkin melko melankolinen, mutta se ei peitä Pamukin rakkautta ja kiintymystä kotikaupunkiaan kohtaan.

Istanbul - muistot ja kaupunki on toistaiseksi ainoa Pamukin teos, jonka olen lukenut. Aikaisemmat yritykseni lukea joitakin hänen muita teoksiaan ovat kariutuneet siihen, että olen kokenut Pamukin kirjoitustyylin itselleni hieman vieraaksi enkä ole siksi päässyt sisään tarinoihin. Istanbul - muistot ja kaupunki on sekin rakenteeltaan kerroksellinen ilman selkeää alkua tai loppua, mutta tositapahtumiin ja kaupunkihistoriaan keskittyessään enemmän sitä tyylilajia, jota itse olen lukiessani suosinut. Teoksessa Pamuk kertoo paitsi oman elämäntarinansa, myös sen kuinka hän ja muut kirjailijat ja taiteilijat ovat Istanbulin kokeneet. Se tuo teokseen kulttuurihistoriallisen ulottuvuuden, jota korostaa teoksen runsas mustavalkovalokuvien määrä. Tämä teos valottaa menestyneestä kirjailijasta ja Istanbulista uusia puolia.

Tekniset tiedot:
Pamuk, Orhan: Istanbul. Muistot ja kaupunki
Suomentaja: Tuula Kojo
ISBN: 978-951-31-3139-5
Tammi 2006
Sidottu, 514 s.
Kirjastoluokka: 86.91

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...