maanantai 9. tammikuuta 2012

Kirja-arvio: Matkalla olon mysteeri. Tie ulos vie sisään

Matkailu on nykyään suositumpaa ja helpompaa kuin kenties koskaan aikaisemmin. Monet meistä ovatkin hyödyntäneeet tämän mahdollisuuden ja käyttävät kuukausien työllä ansaitut lomapäivät suuntaamalla etelän lämpöön tai kaupunkilomalle. Tunne jatkuvasta liikkeellä olemisesta voi olla tapa tuntea olevansa merkityksellinen ja aikaansaava. Mutta mitään tapahtuukaan silloin, kun kauan odotettu loma tuokin lattean mielen: voi olla vaikeaa vaihtaa yhtäkkiä vapaalle, mieli tuntuu haikealta ja maisema vaihtuu nopeammin kuin mieli pysyy mukana. Loman kääntöpuolesta ei mielellään puhuta.

Wikström osoittaa teoksessaan, että ulkoinen matka voi johtaa sisäisen matkan tekemiseen tai vaihtoehtoisesti se voi johtua tiedostamattomasta tarpeesta tutkiskella sisintään. Jatkuva liikkeellä oleminen voi olla keino väistellä elämän perimmäisten kysymysten pohtimista tai vaikean elämäntilanteen kohtaamista. Toisaalta matkustaminen voi olla eräänlainen siirtymäriitti nuoruudesta aikuisten maailmaan; mahdollisuus vapauteen ennen velvollisuuksien täyttämää elämänvaihetta.

Wikström pohtii teoksessaan matkailua useasta eri näkökulmasta ja hän käyttää ruotsalaisista tehtyä tutkimusaineistoa ajatustensa tukena. Ajatusmaailma ei poikkea juurikaan suomalaisesta, joten niihin on helppo samastua. Teoksen loppupuolella painotus siirtyy sisäisen matkan tekemiseen. Wikström vuorottelee tuttuun tapaan henkilökohtaisten ja muiden, esimerkiksi kuuluisien ajattelijoiden kokemusten välillä. Tätä teosta voikin lukea kertomuksena sisäisestä matkasta. Loppuun lisään vielä lyhyen katkelman teoksesta, jossa tiivistyy sen ydin: "[...] Konkreettisemmin sanottuna, kun ihminen on rauhoittunut eikä enää pidä kiirettä, hän tajuaa kaipaavansa jotakin pysyvämpää kuin ohi kiitävän hetken nautinnot. Viihteen tarpeen tilalle astuu täysin Toisen kaipaus." (s. 191). Tämän ajatuksen kanssa ei voi olla kuin samaa mieltä.

Tekniset tiedot:
Wikström, Owe: Matkalla olon mysteeri. Tie ulos vie sisään
Suomentaja: Oili Räsänen
ISBN: 951-607-137-6
Kirjapaja 2005
Sidottu, 287 s.
Kirjastoluokka: 17.3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...