sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Kirja-arvio: Paluumuuttajan päiväkirja

Olen hypännyt kirjailija ja toimittaja Eija Wagerin elämäntarinaan mukaan kesken kaiken: luin ja arvostelin jokin aika sitten hänen teoksensa Vuorten valo, jossa Wager on muuttanut parinkymmenen Milanossa asutun vuoden jälkeen Alpeille pieneen Molobbion lähellä sijaitsevaan kylään, ja rakentanut siellä itselleen viihtyisän talon vanhasta eläinsuojasta. Vuosikymmen kuluu tuolla seudulla, mutta sitten Wagerin mielessä alkaa kuin varkain kypsyä ajatus Suomeen palaamisesta. Kolmenkymmenen poissa vietetyn vuoden jälkeen moni asia on ehtinyt muuttua - kuinka käy sopeutuminen synnyinmaahan?

Teoksessaan Paluumuuttajan päiväkirja Wager käy noin puolentoista vuoden mittaisen ajanjakson verran läpi tapahtumia muuttoajatuksen lopullisesta tekemisestä aina ensimmäiseen vuoteen Inkoosta löytyneellä maatilalla, jonne hän asettuu eläimineen. Osan eläimistä Wager joutuu hyvästelemään jo ennen muuttoaan, osa saapuu Suomeen pikku hiljaa kuljetusten järjestymisen myötä. Vähitellen parin vuosisadan ikäinen maatila muuttuu tuntemattomasta tutuksi ja Wager alkaa suunnitella sinne kurssitoimintaa. Matkan varrelle mahtuu kuitenkin monta mielenkiintoista käännettä, jotka muuttavat Wagerin suhdetta Italiaan ja Suomeen. Teos onkin mielenkiintoinen ja antoisa lukukokemus juuri kahden kulttuurin välissä elävälle, kahden kotimaan asukkaalle, joka peilaa suhdettaan molempiin. Irrottautuminen vanhasta vie aikansa ja toisaalta uuteenkaan sopeutuminen ei ole aina niin kivutonta. Jossakin mielessä ympyrä tuntuu kuitenkin sulkeutuneen ja Paluumuuttajan päiväkirja vaikuttaakin päätepisteeltä pitkän matkan päätteeksi.

Tekniset tiedot:
Wager, Eija: Paluumuuttajan päiväkirja
ISBN: 978-951-0-33152-1
WSOY 2008
Sidottu, 299 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...