sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Kirja-arvio: Talous yhdeltä istumalta

Talous yhdeltä istumalta-teoksessa Henry Hazlitt (1894-1993) on onnistunut kiteyttämään tiiviiseen pakettiin taloustieteen keskeisimmät virheelliset ajatusmallit ja kirjoittaa niistä tavalla, jota maallikkokin voi vaivatta ymmärtää. Hazlittin tavoitteena on auttaa käsittämään, että taloustieteen harjoittaminen perustuu tekojen tai toimintaperiaatteiden välittömien seurausten ja yhdelle ryhmälle koituvien seurausten sijaan nähdä pitkän aikavälin seuraukset kaikille ryhmille. Talous muodostaa kokonaisuuden, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen: valtion tai yksilön saama taloudellinen hyöty on joltakin toiselta pois, mutta ei välttämättä tavalla, jota ensiksi tulemme ajatelleeksi.

Vaikka Hazlitt kirjoitti teoksensa jo varsin kauan aikaa sitten (ensimmäinen painos julkaistiin tiettävästi 1940-luvun lopussa), se on edelleen hyvin ajankohtainen. Talous yhdeltä istumalta pureutuu esimerkiksi jälleenrakentamiseen, julkisiin hankkeisiin, verotukseen ja luottoihin, teollistumiseen ja koneellistumiseen sekä inflaatioon ja täystyöllisyyden myyttiin. Miksi koneiden käytön lisääntyminen ei johda työttömyyden kasvuun? Miksi tuontitullien poistaminen voi olla hyväksi kohdemaan taloudelle? Miksi julkisin varoin tuetut hankkeet voivat olla haitallisia maan yleiselle taloustilanteelle? Näihin ja moniin muihin kansantajuisesti esitettyihin kysymyksiin Hazlitt tarjoaa helposti käsitettävät vastaukset, jotka auttavat osaltaan ymmärtämään kansan- ja maailmantalouden kokonaiskuvaa. Itse en ole opiskellut lainkaan talous- tai kansantaloustiedettä, mutta tunsin silti saavani teoksesta paljon irti ja voisin suositella tätä peruslukemiseksi taloudesta kiinnostuneelle lukijalle, sillä teoksen teemat koskettavat tavalla tai toisella lähes jokaista meistä.

Tekniset tiedot:
Hazlitt, Henry: Talous yhdeltä istumalta
Suomentaja: Petri Kajander
ISBN: 978-952-280-004-6
Eetos Kustannus 2011
Nidottu, 196 s.
Kirjastoluokka: 36.12

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...