torstai 12. tammikuuta 2012

Kirja-arvio: Vapiseva nainen. Hermojeni tarina

Norjalaissyntyinen, Yhdysvalloissa asuva kirjailija ja kirjallisuustieteen professori  Siri Hustvedt kertoo teoksessaan Vapiseva nainen - hermojeni tarina henkilökohtaisesta tutkimusmatkastaan vapinansa ratkaisemiseksi. Kaikki saa alkunsa eräänä päivänä, kun Hustvedt on pitämässä puhetta kuolleen isänsä muistoksi. Hallitsematon vapina saa hänet kouristelemaan, vaikka kyse on tavallisesta esiintymisestä, joita hän on pitänyt aikaisemminkin ja jotka ovat sujuneet rutiininomaisesti. Samanlaiset vapinakohtaukset alkavat olla sen jälkeen yhä tavallisempia; rajusta vapinastaan huolimatta hän pitää aina puheensa loppuun, jolloin myös vapina häviää. Huvstedt alkaa selvittää, mikä vapinan aiheuttaa ja päätyy lääketieteen mielenkiintoiseen ja loputtomaan maailmaan, jossa ilmiölle ei näytä löytyvän yksinkertaista tai lopullista vastausta.

Teoksen kehyskertomuksena toimivat Huvstvedin vapinakohtaukset, joita hän peilaa edesmenneen isänsä kuolemaan ja perhesuhteeseensa. Pääosan teoksesta saa kuitenkin tutkimusmatka lääketieteen parissa eri lääkäreiden ja tutkijoiden tutkimustuloksien pohtiminen ja läpikäynti. Vapinaa ja kouristuksia on tulkittu ja tutkittu lääketieteessä eri tavoin: niitä on pidetty vaihtelevasti psykologisista tekijöistä, geeneistä tai fysiologisista tekijöistä johtuvina. Kuvaan astuvat myös esimerkiksi jakautunut persoonallisuus, kaksisuuntainen mielialahäiriö, automaattikirjoitus, muistin merkitys, hysteria, aivosairaudet, migreeni ja konversiohäiriö. Monet termit osoittavat, että minuuden käsite on hyvin monitahoinen ja ymmärrys ihmisaivojen toiminnasta edelleen hyvin rajallinen.

Vapiseva nainen - hermojeni tarina on kertomus hyvin henkilökohtaisesta aiheesta ja rohkea puheenvuoro ongelmasta, josta kärsivät ottavat sen harvoin puheeksi. Mielestäni teos kärsii hieman liian voimakkaasta lääketieteellisestä painotuksesta; teos voisi olla vähän kaunokirjallisempi ollakseen sujuvasti luettava. Teosta ei ole myöskään jaettu lukuihin, vaan ajatus siirtyy vaiheittain toiseen. Se on toki kirjoitustekninen asia, mutta mielestäni jako lukuihin selkeyttäisi teoksen rakennetta. Kokonaisuudessaan teos on kuitenkin ajatuksia herättävää luettavaa, joka saa näkemään mielen ongelmat uudesta näkökulmasta.

Tekniset tiedot:
Hustvedt, Siri: Vapiseva nainen. Hermojeni tarina
Suomentaja: Kaisa Sivenius
ISBN: 978-951-1-25743-1
Tammi 2011
Nidottu, 240 s.
Kirjastoluokka: 86.53

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...