lauantai 11. helmikuuta 2012

Kirja-arvio: Damascus. Taste of a City

Rafik Schami asui 25 vuotta Damaskoksessa ja menetti sille sydämensä. Sanonta "Kun ihminen on elänyt seitsemän vuotta Damaskoksessa, Damaskos elää hänessä" näyttää siis pitävän hänen kohdallaan erinomaisesti paikkansa. Kolmekymmentä vuotta poismuuton jälkeen Schami saa idean kirjoittaa kirjan entisestä kotikaupungistaan ja hyödyntää siinä edelleen Damaskoksessa asuvaa sisartaan Marieta, joka kiertää ympäri kaupunkia vuoden verran keräten muistiinpanoja mielenkiintoisista paikoista, henkilöistä, historiallisista tapahtumista ja ruokaohjeista.

Teos on koottu luvuista, jotka järjestyksessä lukemalla pääsee kävelykierrokselle Damaskoksen eri alueille. Kullakin alueella Marie tuntee henkilökohtaisesti tai jonkun toisen henkilön kautta henkilön tai perheen, jolla on jonkinlainen suhde ruokaan ja ruoanlaittoon. Osalla henkilöistä on surullinen tarina, osa on surkeita kokkeja, kun taas toisilta valmistuvat monet paikalliset herkut. Kaikkia perheitä leimaa kuitenkin äärimmäinen vieraanvaraisuus, joka on Lähi-idässä niin tyypillistä. Tarinoiden kautta välittyy kuva Damaskoksesta värikkäänä kaupunkina, jolla on pitkä historia ja jonka asukkaat ovat ryhmittyneet alueittain etnisen alkuperänsä perusteella. Teos johdattaa esimerkiksi useisiin yksityiskoteihin, maankuuluun jäätelöbaariin, kahvilaan, moskeijan pihalle, basaariin ja kylpylään.

Voisin kuvitella monien lainaavan tämän teoksen sen reseptien vuoksi, vaikkakaan kirjastossa tätä teosta ole luokiteltu kotitalouden alaan kuuluvaksi. Teoksesta löytyvät kaikki yleisimmät Lähi-idän ruokien ohjeet, kuten viininlehtikääryleet, tabbouleh (persilja-minttusalaatti), falafelpyörykät, hummus unohtamatta vähemmän tunnettujakaan ruokalajeja, joista joihinkin on teoksessa ehdotettu myös erilaisia vaihtoehtoja. Innokas kokki voi loihtia ohjeita seuraamalla ruokapöytäänsä Lähi-idän tunnelmaa. Itselleni teos toimi paremmin nojatuolimatkana kaupunkiin, jossa olen pikaisesti vieraillut ja johon haluaisin palata vielä uudelleen. Pieni miinus teoksen taitosta: teksti on niin lähellä keskilaitaa, että kirjaa lukiessa sitä täytyy koko ajan puristaa auki, mikä väsyttää pitemmän päälle käsiä. Kokonaisuudessaan kuitenkin hieno lukukokemus tästä kaupungista kiinnostuneelle.

Tekniset tiedot:
Fadel, Marie ja Rafik Schami: Damascus. Taste of a City
ISBN: 1-904950-30-2
Haus Publishing 2005
Nidottu, 309 s.
Kirjastoluokka: 42.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...