sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Kirja-arvio: Hiekalle rakennettu elämä. Taistelu Länsi-Saharasta

Hannu Pesonen, pitkän linjan kriisialueiden toimittaja, raportoi teoksessaan Hiekalle rakennettu elämä - taistelu Länsi-Saharasta paikan päällä kohtaamistaan tapahtumista ja ihmiskohtaloista. Länsi-Sahara on Espanjan entinen siirtomaa, jonka Marokko ja Mauritania miehittivät vuonna 1975 ja siitä lähtien maan asukkaat ovat joutuneet elämään pakolaisleireillä Algerian eteläosissa. Nykyisin Marokko hallitsee suurta osaa alueesta, jonka se on miinoittanut ja vaatii aluetta itselleen. Miehittämätöntä aluetta hallitseva Polisario ajaa puolestaan Länsi-Saharan itsenäisyyttä. Kansainväliset järjestöt ja media ovat olleet yllättävän välinpitämättömiä kiistaa kohtaan, joten nopeaa ratkaisua ei ole odotettavissa.

Pesonen on kirjoittanut muistiinpanoja ja ottanut kuvia matkatessaan alueen pakolaisleireillä ja koonnut kokemuksensa ja kuulemansa tarinat nyt arvioitavana olevaan teokseen. Kolmenkymmenen vuoden odotus oikeuden toteutumisesta on johtanut siihen, että monesta alunperin väliaikaiseksi suunnitellusta leiristä on tullut pysyvä asuinpaikka kouluineen, terveysasemineen ja muine palveluineen. Kiertävää elämää aikaisemmin viettäneille paimentolaisille Länsi-Saharan miehitys on merkinnyt merkittävää elämänmuutosta, sillä nykyisin käytössä oleva maa-ala ei riitä ekologisesti kestävän kiertävän elämäntavan ylläpitämiseen. Toisaalta paikallaan oleva elämäntapa mahdollistaa aiempaa paremman mahdollisuuden lähettää lapsia kouluun, joita avustusvaroilla on saatu perustettua jonkin verran. Moni nuorta sukupolvea edustava on elänyt koko elämänsä leirielämää. Huhut paremmasta elämästä Euroopassa saavatkin jotkut uskaliaat yrittämään laitonta matkaa Etelä-Euroopan pimeille työmarkkinoille.

Pesonen kirjoittaa mukaansatempaavalla tavalla välähdyksenomaisia tunnelma- ja tapahtumakuvauksia leireiltä, aavikolta, paimentolaisten parista ja Polisarion edustajan tapaamisesta. Teoksessa on mukana mustavalkokuvia ja tietoiskuja esimerkiksi kansanäänestyksistä, YK:n toimista kiistan ratkaisemiseksi sekä Länsi-Saharan asukkaan määritelmästä. Mielestäni teos on hyvä lisä tähän vähän käsiteltyyn aiheeseen ja olisin voinut lukea aiheesta enemmänkin. Pienenä miinuksena kirjan taitto, joka hieman vaikeuttaa lukemista.

Tekniset tiedot:
Pesonen, Hannu: Hiekalle rakennettu elämä. Taistelu Länsi-Saharasta
ISBN: 978-952-01-0023-0
Like Kustannus 2007
Nidottu, 157 s.
Kirjastoluokka: 32.5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...