lauantai 25. helmikuuta 2012

Kirja-arvio: Hoivakodin kissa Oscar

Rhode Islandilla sijaitsevan Steere Housen dementikkojen kuntoutus- ja hoivakodin asukkaisiin kuuluu potilaiden lisäksi joukko kissoja ja muutama muukin eläin, mutta Oscar-kissa on ylitse muiden. Sillä on kyky huomata lähestyvä kuolema ja se viettääkin elämän viimeiset hetket kuolevan hoivakodin asukkaan luona. Pääosa asukkaista on jo iäkkäitä, joten kuolemantapauksia riittää ja siten Oscarin erikoislahja huomataan niin talon henkilökunnan kuin potilaiden omaisten keskuudessa. Hoivakodissa työskentelevä geriatri ja lääketieteen apulaisprofessori David Dosa ei ota ensin uskoakseen Oscarin kykyä, mutta vähitellen hänkin huomaa kissan erityislaatuisen persoonallisuuden. Dosa päättää tutkia tapausta tarkemmin ja haastattelee jo edesmenneiden hoivakodin asukkaiden omaisia. Heillä on hämmästyttävän yhtenäisiä tarinoita kerrottavanaan tästä poikkeuksellisesta kissasta.

Joillakin eläimillä on kykyjä, jotka ihmisiltä puuttuvat: esimerkiksi koiria on koulutettu haistamaan syöpä ja jotkut eläimet voivat ennustaa maanjäristyksen lähestymisen. Oscarinkin arvellaan mahdollisesti haistavan lähestyvä kuolema potilaan hormonimuutoksista. Selitys ei kuitenkaan vähennä Oscarin tarinan viehätysvoimaa eikä sitä tosiasiaa, että tieteellinen tietämyksemme on rajallinen. Joka tapauksessa Oscar tuntuu vaistomaisesti tietävän, milloin potilas ja omaiset tarvitsevat eniten lohtua ja seuraa. Silloin se on paikalla, vaikka muuten se pitääkin piileskelystä.

Minulla oli suuret odotukset tämän kirjan suhteen, sillä olin lukenut siitä positiivisia arvosteluja. Kirja onkin hyvin lämminhenkinen ja kertoo useista hoivakodin asukkaista unohtamatta David Dosaa itseään, joka kertoo arjesta ja työstään dementikkojen ja Alzheimerin tautia sairastavien parissa. Hän selvästi nauttii työstään ja se välittyy myös kirjan sivuilta. Dementian myötä monen potilaan elämä tuntuu menevän hitaammin tai nopeammin kohti loppuaan, mutta eläimet voivat toimia lohdun ja virikkeiden tuojina vielä viime metreilläkin. Suosittelen tätä kirjaa lämpimästi muillekin kuin kissoista ja vanhustyöstä kiinnostuneille: itse en kuulu erityisesti kumpaankaan ryhmään, mutta luin kirjan lähes yhdeltä istumalta.

Tekniset tiedot:
Dosa, David: Hoivakodin kissa Oscar
Suomentaja: Pekka Tuomisto
ISBN: 978-951-1-24756-2
Otava 2011
Sidottu, 254 s.
Kirjastoluokka: 654.92

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...