sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Kirja-arvio: Mitä muslimit tarkoittavat? Keskustelua islamilaisista virtauksista Suomessa ja Euroopassa

Mitä muslimit tarkoittavat? Keskustelua islamilaisista virtauksista Suomessa ja Euroopassa on kokoelma kirjoituksia islamin ja muslimien lähihistorian ja nykypäivän ilmiöistä nimensä mukaisesti erityisesti Euroopan ja Suomen kontekstissa. Kirjoittajina toimivat esimerkiksi uskontotieteen professorit Tuula Sakaranaho ja Teuvo Laitila, lakimies Muhammed Husein, Maanpuolustuskorkeakoulun Strategian laitoksen pääopettaja Juha-Antero Puistola ja Suomen islamin opettajien liiton puheenjohtaja Suaad Onniselkä.

Kirjoitukset käsittelevät muslimiryhmien kirjon moninaisuutta Euroopassa ja islamin politisoitumista, terrorismin ja uskonnon välistä suhdetta ja muslimien virallista edustusta (tai sen puutetta). Muslimeilla on pitkä historia Suomessa tataarien muodossa, joka sekin kirjassa nostetaan esiin. Viimeiseksi yritetään vielä erilaisten yleisimpien muslimeja ja islamia koskevien ennakkoluulojen ja stereotypioiden kautta antaa oikeita vastauksia ja oikeampaa kuvaa muslimien arjesta ja maailmankatsomuksesta.

Kieltämättä minulla oli ennakkoaavistuksia teoksen sisällön suhteen siksi, että kustantaja on varsin pieni ja tuntematon. Teos on kuitenkin sisällöltään laadukas, useiden tunnettujen kirjoittajien tai muiden vaikuttajien kirjoituksista koottu kokonaisuus, jossa plussana on vielä ajankohtaisuus: monet käytetyistä esimerkeistä ovat viime vuosilta. Itselleni teos tarjosi uutta tietoa esimerkiksi muslimien uskonnon opetuksesta ja sen haasteista, joskin jäin itse hieman pohtimaan teoksen viimeisessä luvussa joidenkin myyttien taustalla olevien selitysten todenperäisyyttä. Kätevä pokkarimainen kirja on helppo ottaa mukaan vaikkapa matkalukemiseksi.

Tekniset tiedot:
Martikainen, Tuomas ja Tuula Sakaranaho (toim.): Mitä muslimit tarkoittavat? Keskustelua islamilaisista virtauksista Suomessa ja Euroopassa
ISBN: 978-952-5500-98-1
Savukeidas Kustannus 2011
Nidottu, 189 s.
Kirjastoluokka: 28.7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...