tiistai 21. helmikuuta 2012

Kirja-arvio: Nine lives. In Search of the Sacred in Modern India

Nine lives - In Search of the Sacred in Modern India on sukellus yhdeksän hyvin erilaisen elämäntien valinneen ihmisen kertomus pyhän kokemisesta Intiassa. Tarinat on koonnut yhteen skotlantilaissyntyinen, nykyisin Intiassa perheensä kanssa asuva kirjailija ja historioitsija William Dalrymple. Intia on kokenut viime vuosikymmeninä rajun muutoksen, joka on mullistanut erityisesti kaupunkien elämää. Uskonnoilla on silti edelleen merkittävä rooli monien ihmisten elämässä, vaikka uskonnon reunaehdot ja harjoittamisen tavat ovatkin vuosien varrella jonkin verran muuttuneet.

Teoksessa äänensä saavat kuuluviin hyvin omaperäiset henkilöt. Jainalaisuutta tunnustava nunna saa voimaa askeettisuudesta ja varoo kaikin tavoin vahingoittamasta yhtäkään elävää olentoa; pääosan vuodesta vankilassa työskentelevä mies pukeutuu muutamaksi kuukaudeksi vuodessa jumalaksi ja tanssii tiensä ihmisten sydämiin; temppelissä asuva nainen tanssii ja tarjoaa seksuaalisia palveluja uskonnon nimissä; nainen jättää työnsä juuttitehtaassa ja keskiluokkaisen perhe-elämän ja muuttaa asumaan hautausmaalle tunnustaen tantrismia; lukutaidoton vuohipaimen toimii eeppisten laulujen laulajana yhdessä vaimonsa kanssa; sufismia tunnustava uskovainen kertoo sufien rakkaudesta runoihin ja lauluihin; hindumies valmistaa elääkseen uskonnollisia patsaita; buddhalainen kertoo vaikeuksista Tiibetissä ja halustaan valmistaa mahdollisimman hienoja rukouslippuja; ja sokea kiertävä laulaja kertoo oman tarinansa. Intiaan mahtuu uskontoja laidasta laitaan ja jokaista tarinaa yhdistää se, että kertojilla on uskonnollinen vakaumus, joka motivoi heidän toimintaansa.

Kirjan ehdottomana etuna on se, että Dalrymple jättäytyy hyvin taka-alalle ja antaa pääosan intialaisille itselleen. Hän on haastatellut hyvin erilaisia ihmisiä ja useissa haastatteluissa on mukana myös ihmisiä haastateltavien lähipiiristä. Haastattelujen lomaan on lisätty tietoa kustakin uskonnollisesta suuntauksesta. Useissa käsitellyissä uskonnoissa vaikuttaa olevan yhteisiä teemoja, vaikka usein näiden uskontojen edustajat asuvatkin maantieteellisesti varsin rajoittuneella alueella. Dalrymplen kirjoitustyyli on mukaansa tempaava ja helposti seurattava ja tämä teoksen voi lukea, vaikka ei itse ajattelisikaan uskonnon harjoittajien kanssa samalla tavalla. Itselleni ainakin teos valotti joidenkin vähemmän tunnettujen uskonnollisten suuntausten ajatusmaailmaa uskonon harjoittajien itsensä näkökulmasta. Tämä ei jääne viimeiseksi teokseksi, jonka Dalrympleltä luen.

Tekniset tiedot:
Dalrymple, William: Nine lives. In Search of the Sacred in Modern India
ISBN: 978-1-4088-0061-4
Bloomsbury 2009
Sidottu, 284 s.
Kirjastoluokka: 42.9

4 kommenttia:

 1. Tässäpä esimerkiksi kirja jonka mielelläni lukisin. Tosin kun on äiti ja töissä, aikaa lukemiselle jää kovin vähän nykyään. Ennen lasten syntymää oli aina useita kirjoja yhtä aikaa luvussa :-) Sitä on asettanut itselleen jonkinlaisia raameja, esim. että jos luen niin luen mieluiten suomeksi jo ihan hyvän kielitaidon ylläpitämisen kannalta. Hengellisiä luen kyllä englanniksikin. Ja onneksi podcasteja voi "lukea" kun tekee kotitöitä :-D

  VastaaPoista
 2. Tämä oli tosiaan mielenkiintoinen kirja, varsinkin jotkut kertomuksista olivat todella innostavia. Huomasin myöhemmin, että tämä kirja on myös suomennettu nimellä Yhdeksän elämää - pyhää etsimässä nykypäivän Intiassa. Sopii siis myös suomennettua kirjallisuutta suosivalle :).

  VastaaPoista
 3. Sain hiljattain tämän luetuksi ja kirjoitin itsekin siitä blogiini :-) Kiitos vielä kerran hyvästä vinkistä.

  VastaaPoista
 4. Kiitos itsellesi, Rouva K :). Yritin jokin aika sitten saada uusista blogiteksteistäsi ilmoituksen sähköpostiini, mutta jostakin syystä se ei onnistunut. Liityin nyt sitten muuta kautta lukijaksesi, sillä harmittaa kun moni mielenkiintoinen teksti menee muuten sivusuun.

  VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...