tiistai 14. helmikuuta 2012

Naapuruudesta

Sattuipa silmääni mielenkiintoinen kuriositeetti - tiesittekö tämän islamin määrittelemästä naapuruudesta?

Islamilaisen lain [sharian? suom. huom.]mukaan henkilöllä, jonka maa on myynnissä olevan maan vieressä, on etuosto-oikeus myytävään maahan, lähisukulaisia mahdollisesti lukuun ottamatta. Jos naapuri on poissa, myyjän täytyy odottaa hänen paluutaan antaakseen hänelle option ennen maan myymistä kenellekään muulle.

Ystävällisyys naapureita kohtaan on myös sosiaalinen velvollisuus. Hadith sanoo:" Se ei ole hyvä muslimi, joka syö itsensä kylläiseksi ja jättää naapurinsa nälkäiseksi." Naapurin laillinen määritelmä voi vaihdella riippuen koulukunnasta tarkoittaen henkilöä, joka asuu neljänkymmenen talon tai kyynärän* säteellä tai henkilöä joka käy samassa moskeijassa.

Lähde: Glasse, Cyril: The Concise Encyclopaedia of Islam (s. 394)

* Kyynärä on kulttuurista riippuen noin 45-70cm, joten teoksessa käytetty 40 kyynärän mitta naapuruuden mittana on varsin lyhyt. Alkuperäisteoksessa on käytetty cubit kääntyy minun sanakirjassani kuitenkin vain kyynäräksi.

Edellinen lainaus on ainakin minusta ajatuksia herättävä: kuinka moni meistä ainakaan kaupungissa asuvista tietää paljonkaan naapureistaan? Useimmissa tapauksissa emme voi vaikuttaa siihen, ketä saamme naapureiksemme ja toisinaan saamme sietää epäasiallistakin käytöstä tai kotirauhan puuttumista. Jossakin mielessä anonyymius on helpottavaa - ei ole pakko seurustella kenenkään kanssa. Toisaalta sosiaalisten suhteiden löystyminen tai häviäminen on johtanut monen kohdalla henkisen pahoinvoinnin lisääntymiseen. Kyttäyskulttuuria tuskin kukaan kaipaa, mutta ehkäpä liike jonkinasteisen välittämisen suuntaan olisi paikallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...