maanantai 5. maaliskuuta 2012

Cat Stevensin kääntymistarina

On aina mielenkiintoista lukea islamiin palanneiden henkilöiden tarinoita siitä, mikä sai heidät tekemään ratkaisun valita islaminusko ja sen mukainen tapa elää. Itse asiassa olen lukenut varsin vähän kääntymistarinoita, joten en ole saanut tehtyä mielessäni johtopäätöksiä siitä, onko palanneiden kesken yhteneväisyyksiä. Voisin kuvitella, että yleisimpinä syinä ovat jokin merkittävä elämänmuutos tai -tilanne (kriisi), pettymys aikasempaan uskontoon, (positiivisten) vaikutteiden saaminen muslimeilta ja avioituminen islaminuskoisen puolison kanssa. Nämä perustuvat siis omiin mielikuviini, eivät tutkimustuloksiin. Toivoisin löytäväni jonkin nettisivun tai kirjasen, jonka kautta voisin lukea enemmänkin islamiin palanneiden tarinoita, sillä uskon niitä olevan yhtä monta erilaista kuin ihmisiäkin.

Sain muutama viikko sitten elämän tarkoitusta käsittelevän kirjasen, jossa oli monen muun asian ohella kerrottu myös Yusufin (Yusuf Islamin), aikaisemmin brittiläisenä pop-muusikkona tunnetun Cat Stevensin kääntymistarina. Nimi Yusuf Islam oli minulle ennestään tuttu, mutta en osannut yhdistää häntä useita hittikappaleita esittäneeseen laulajaan ennen kuin luin siitä tästä kirjasesta (tämä kertonee jotakin musiikillisesta tietämyksestäni tai pikemminkin sen puutteesta).  Halusin tiivistää seuraavaksi Cat Stevensin tarinan laulajasta uskonnollisen vakaumuksen saaneeksi sananlevittäjäksi.

Cat Stevensistä Yusuf Islamiksi

Cat Stevens, syntymänimeltään Stephen Demetre Georgiou, syntyi ruotsalaisen äidin ja kyproksenkreikkalaisen isän muodostamaan perheeseen vuonna 1948. Perhe oli kristitty ja Stephenille opetettiin, ettei Jumalaan ollut suoraa yhteyttä, vaan yhteys muodostettiin Jeesuksen kautta. Stephen ei sulattanut kaikkea vanhemmilta oppimaansa, mutta hän kunnioitti vanhempiensa uskontoa.

Vähitellen Stephen vieraantui uskonnollisesta kasvatuksestaan ja musiikki vei hänet mukanaan. Hän halusi olla iso tähti, ja media sai hänet ajattelemaan, että ehkäpä se olikin hänen Jumalansa, ehkäpä hänen elämäntarkoituksensa oli tehdä paljon rahaa. Hänen esikuvansa olivat poptähtiä, mutta jokin Stephenin sydämessä vakuutti hänet siitä, että rikastuttuaan hän halusi auttaa tarpeessa olevia. Yhä enemmän rikastuessaan ja saadessaan kuuluisuutta media teki hänestä elämää suuremman ilmiön ja hän halusi saada kaiken uskoen sen olevan mahdollista käyttämällä päihteitä.

Vuoden taloudellisen menestyksen jälkeen Stephen sairastui vakavasti ja joutui sairaalaan. Se sai hänet ajattelemaan monia asioita:oliko hän pelkkä ruumis, ja oliko elämän tarkoitus vain tyydyttää hänen ruumiinsa tarpeet? Miksi hänen piti olla vuoteessa? Myöhemmin hän ymmärsi, että tämä oli Jumalan lähettämä siunaus hänelle. Tuohon aikaan itäiset mystiset uskonnot olivat muodissa ja Stephenkin alkoi meditoida ja ryhtyi kasvissyöjäksi. Hän ymmärsi, että hänellä oli oma tahto ja se oli Jumalan tahdon noudattaminen. Hän kyllästyi lopullisesti kristinuskoon ja uusi uskonnollinen herääminen näkyi myös hänen laulunsanoituksissaan. Tämä ajanjakso oli hankalaa aikaa, sillä samanaikainen rikastuminen ja kuuluisuus olivat vaikeasti yhdistettävissä Totuuden etsimiseen. Stephen kokeili useita itämaisia uskontoja, mutta vasta saadessaan Jerusalemissa vierailleen veljensä antaman Koraanin hän tunsi löytäneensä jotakin omaa, itselle sopivalta tuntuvaa.

Lukiessaan Koraania Stephen huomasi, että se vastaa kaikkiin hänen kysymyksiinsä elämänsä tarkoituksesta, mikä oli todellisuus ja mistä hän tuli. Hän ymmärsi, että kysymyksessä ollut uskonto siinä mielessä kuin Länsi sen käsitti; ettei hän islaminuskon omaksuessaan ollut fanaatikko, vaikka monet niin tuntuivat ajattelevan. Hän huomasi myös, etteivät sielu ja ruumis ole erotettavissa toisistaan. Stephen halusi tulla muslimiksi.

Stephen ymmärsi, että Jumala oli luonut kaiken. Se sai hänet menettämään ylpeyttään ja tuntemaan, että hän oli muslimi. Koraania lukiessaan hän huomasi monen asian pitävän paikkansa ja että sitä voi lukea usealla eri tasolla. Stephen päätti matkustaa Jerusalemiin, kuten hänen veljensä oli tehnyt aikaisemmin. Siellä hän meni moskeijaan ja istuutui alas osallistuen rukoukseen ja tuntien uskomattoman rauhantunteen. Palatessaan Lontooseen hän tapasi siskon, joka ohjasi hänet paikalliseen moskeijaan. Tämä tapahtui vuonna 1977. Eräänä perjantaina hän meni imaamin puheille ja teki uskontunnustuksen. Häneen teki vaikutuksen se, että hän pystyy olemaan suorassa yhteydessä Jumalaan rukouksen kautta. Hän halusi alkaa elää Profeetan (saws) esimerkkiä noudattaen ja ymmärtäen, että täydellisyys kuuluu yksin Jumalalle.

Tarina on lyhennetty Abu Issa Al-Shamyn laatimasta kirjasesta What is the Purpose of Our Life?, jonka on julkaissut Conveying Islamic Message Society.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...