lauantai 24. maaliskuuta 2012

Kirja-arvio: Occupied Voices. Stories of Everyday Life from the Second Intifada

Wendy Pearlman, Harvardin yliopistossa tohtoriopintoja suorittava ja Lähi-idän tilanteesta aktiivisesti kirjoittava amerikanjuutalainen, vierailee Palestiinassa toisen kansannousun alettua 2000-luvun alussa. Lähi-idän rauhanneuvottelujen päättyminen umpikujaan on merkinnyt kestämätöntä tilannetta palestiinalaisille, jotka yrittävät kukin parhaansa mukaan elää elämäänsä ja selvitä päivästä toiseen. Miehitys on vaikuttanut jokaiseen elämän osa-alueeseen: matkamuistomyymälät ovat sulkeneet ovensa, elintarvikkeista ja puhtaasta vedestä on pulaa, käytännössä jokaisen perheestä joku on loukkaantunut tai kuollut iskuissa ja työn puuttumisen vuoksi monen toimeentulo on heikentynyt äärirajoille.

Pearlmanin teoksessa äänensä saavat kuuluviin hänen haastattelemansa lähes kolmekymmentä palestiinalaista. Joukkoon mahtuu niin koulua käyviä lapsia, matkamuistomyymälän pitäjä, yhteisön vapaaehtoistyöntekijä, TV-toimittaja, maatalousinsinööri, kirurgi ja iskuissa loukkaantunut. Haastattelut paljastavat karuja tarinoita siitä, millaista on arki miehitetyillä alueilla, joissa lääkäri voi joutua leikkaamaan muiden potilaiden lisäksi hengenvaaraan joutuneita sukulaisiaan, koululaisia ammutaan kotimatkalla, päästäkseen kouluun voi joutua konttaamaan tunneleita pitkin ja jossa erityisesti lapsilla on havaittu voimakkaita traumoja ja pelkotiloja. Teos on koottu siten, että alussa Pearlman käsittelee toisen kansannousun taustoja ja kertoo haastattelumenetelmistään. Tämän jälkeen Pearlman kertoo tunnelmista ja tapahtumista ennen kutakin haastattelua, jonka jälkeen kunkin haastateltavan tarina on kerrottu minä-muodossa. Valittu kirjoitustapa auttaa samastumaan haastateltuihin henkilöihin ja tuo tarinat lähelle. Teoksen lopussa on kokoava luku.

Tämä kirja vetää sanattomaksi erityisesti siksi, että kansainväliset yhteisöt näyttävät jättäneen palestiinalaiset oman onnensa nojaan, vaikka tilanne on jo vuosia ollut kestämätön. Aihe on kirjoittamisen arvoinen enkä usko, että tätä aihetta on käsitelty vielä riittävästi ainakaan niin, että palestiinalaiset itse saisivat sanansa kuuluviin. Pidin teoksessa erityisesti haastatteluosuuksista, vaikka teos kokonaisuudessaankin on taitavasti kirjoitettu.

Tekniset tiedot:
Pearlman, Wendy: Occupied Voices. Stories of Everyday Life from the Second Intifada
ISBN: 1-56025-530-7
Nation Books 2003
Nidottu, 257 s.
Kirjastoluokka: 42.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...