keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Kirja-arvio: Olenko kirottu? Nainen, sharia ja Koraani

Sudanilainen Lubna Ahmad al-Hussein sai kotimaassaan rangaistukseksi housujen käytöstä 40 raipaniskua. Hän kirjoitti aiheesta teoksen 40 raipaniskua - tositarina nyky-Sudanista. Nyt arvioitavana oleva teos on saanut innoituksensa tästä rangaistuksesta: se sai al-Husseinin tutkimaan Koraania, hadith-kokoelmia ja shariaa ja ottamaan selvää, mitä ne todellisuudessa sanovat naisten asemasta muslimiyhteiskunnan jäsenenä. Al-Husseinin teoksen punaisena lankana on ajatus siitä, että Sudanin kaltaisissa valtioissa naisten mielivaltainen kohtelu ei ole peräisin Jumalalta, vaan miehiltä, jotka ovat tulkinneet pyhiä kirjoituksia ja tekstikokoelmia niin kuin heille on parhaiten sopinut.

Al-Hussein nostaa teoksessaan esiin useita tärkeitä näkökohtia, esimerkiksi hadith-kokoelmien autenttisuuden tai pikemminkin sen, etteivät kaikki hadithit ole jäljitettävissä takaisin Profeettaan. Hän tutkii vahvoina ja heikkoina pidettyjä haditheja ja sitä, mitä ne kertovat naisten kohtelusta. Toisaalta toinen mielenkiintoinen ja kiistanalainen aihe on Koraanin lukeminen ja oikea tulkinta: jopa sen alkuperäiskielellä arabiaksi useat sanat ovat monitulkintaisia, ja valitettavan usein muslimimiehet ovat tulkinneet kirjoituksia omaksi edukseen. Usein tuntuu unohtuvan Profeetan oma esimerkki, esimerkiksi se ettei hänen koskaan kerrottu lyöneen naista ja että hänen ensimmäinen vaimonsa työskenteli miesten parissa kamelikauppiaana. Vielä lopuksi al-Hussein pohtii huivikysymystä ja löytää senkin suhteen monitulkintaisuutta.

Al-Hussein on omistautunut naisasialle täyspäiväisesti ja löytänyt paljon epäkohtia naisten asemassa niin omakohtaisesti kuin muidenkin naisten osalta. Teoksessa on mielestäni paljon hyvää pohdintaa niin huivista, naisten työssäkäynnistä, väkivallasta kuin Profeetan vaimoistakin. Monien käytännön esimerkkien ja arkitilanteiden kuvausten kautta al-Hussein osoittaa kohtaamiaan epäkohtia. Lukemisen arvoinen teos naiskysymyksistä kiinnostuneelle.

Tekniset tiedot:
Ahmad al-Hussein, Lubna: Olenko kirottu? Nainen, sharia ja Koraani
Suomentaja: Tommy Granholm
ISBN: 978-952-492-535-8
Minerva Kustannus 2011
Sidottu, 214 s.
Kirjastoluokka: 28.7

3 kommenttia:

 1. Hyvin usein tämä argumentti: "Islamin tekstejä tulkinneet oppineet olivat miehiä, jotka sortavat naisia" on käytössä modernisteilla, jotka haluavat uuden tulkinnan Islamin teksteille; tulkinnan, joka "vapauttaa" naiset islamin säännöistä. Usein myös tällaiset tutkijat eivät ole perehtyneet tekstien tulkitsemiseen tarvittaviin tieteisiin vaan lukevat Koraania ja Sunnaa suoraan omalla ymmärryksellään ja sitten menee mopo ojaan ja pahasti. Tämä siis jos aikomuksena on koskaan ollutkaan islamin ymmärtäminen.

  VastaaPoista
 2. http://www.kotipetripaavola.com/islaminuskostaajatuksia.html

  Tutustumisen arvoinen teksti.

  VastaaPoista
 3. Rauhaa anonyymi,
  ensinnäkin Ylen Islam-iltaan liittyen en katsonut kyseistä ohjelmaa, sillä odotukseni sen suhteen eivät olleet kovin kummoiset. Valmiiksi valittu tietty näkökulma ei auta kuin lisäämään stereotyyppistä ajattelua. Mielestäni Colita de Rana-blogissa ko. ohjelmaa on avattu osuvasti: http://www.colita-de-rana.blogspot.fi/2013/10/islam-ilta-mita-jai-kateen.html

  Asiat eivät ole niin mustavalkoisia kuin monet islam-kriitikoista haluavat ne esittää. Asiayhteydet sekoitetaan iloisesti keskenään ja jokainen esiintyy Koraani-asiantuntijana. Myöskään entiset muslimit eivät ehkä ole niitä kaikkien puolueettomimpia tietolähteitä. Ehkäpä maailmankuvan avartaminen olisi paikallaan, kuten eräs vanhempi (kristitty) naishenkilö tuli minulle henkilökohtaisesti kadulla kertomaan Islam-iltaa seuranneena päivänä. Hän ei ymmärtänyt, miksi islamista on tehty niin suuri haloo, enkä kieltämättä minäkään.

  VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...