sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Kirja-arvio: Perheenisä Osama bin Laden vaimon ja pojan silmin

Osama bin Ladenin ensimmäinen vaimo Najwa bin Laden ja heidän neljäs poikansa Omar bin Laden kertovat tässä teoksessa, millainen isä ja perheenpää Osama bin Laden oli. Syyrialainen Najwa ja saudiarabialainen Osama olivat serkuksia, jotka menivät naimisiin Najwan ollessa 16-vuotias ja Osama 17-vuotias. Yli 25 vuotta kestäneen avioliiton aikana perhe ehti asua ensin Saudi-Arabiassa, Sudanissa ja viimeiseksi Afganistanissa. Osama meni naimisiin yhteensä kuusi kertaa, joista toinen avioliitto päättyi eroon ja viides avioliitto mitätöitiin ennen kuin se pantiin täytäntöön. Osama oli yhteensä 20 lapsen isä ja hän perusteli useita vaimojaan ja suurta lapsimääräänsä sillä, että hän halusi saattaa maailmaan mahdollisimman paljon uusia muslimeja vahvistamaan islamia.

Najwa kertoo Osaman olleen lapsesta lähtien vakavamielinen ja uskonnollisesti suuntautunut. Hän tunsi serkkunsa pienestä pitäen ja kiintymys oli molemminpuolista, joten avioliitto vaikutti alusta alkaen oikealta ratkaisulta. Aviopari muutti Jeddaan, jossa Osama otti haltuunsa perheen massiivisen rakennusimperiumin ja oli kiireinen liikemies. Vähitellen hänen uskonnollinen vakaumuksensa voimistui ja kun välit saudien kuningashuoneeseen viilenivät, perhe joutui muuttamaan Sudaniin. Viimein Osaman aktivismi sai konkreettisen sodankäynnin piirteitä Yhdysvaltojen suuurlähetystöihin tehtyjen pomis-iskujen muodossa, jolloin Sudan päätti karkottaa Osaman perheineen pois maasta. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi Afganistan, maa jonka riveissä Osama oli taistellut voitokkaasti Neuvostoliittoa vastaan. Perheen elintaso laski voimakkaasti erityisesti saudien jäädytettyä bin Ladenin suvun suuren omaisuuden, ja lopulta vaimot ja kasvava määrä lapsia asuivat vaatimattomassa majassa Tora Boran vuoristossa. Osaman ohjenuorana oli, että muslimien tulee elää mahdollisimman yksinkertaista ja vaatimatonta elämää. Niinpä perhe eli hyvin vaatimattomasti silloinkin, kun heillä olisi ollut varaa ylellisyyksiin. Osama ei esimerkiksi sallinut lapsilleen nykyaikaisia leikkikaluja eikä kotonaan muita sähköllä toimivia laitteita kuin valot.

Perheenisä Osama bin Laden vaimon ja perheen silmin maalaa kuvan Osamasta ankarana ja usein poissa olevana isänä, jolle uskonnon nimissä tapahtuva taistelu muodostui tärkeämmäksi kuin hänen suuresta perheestään huolehtiminen. Hän ei koskaan pahoinpidellyt vaimojaan, vaikka perheen lapsia kohtaan hän käyttikin keppiä. Osaman vaimojen uskollisuus miestään kohtaan kesti loppuun saakka, vaikkakin juuri ennen syyskuun 11. päivän iskuja vuonna 2001 Najwa muutti pienimpien lastensa kanssa turvaan Syyriaan. Teos on kirjoitettu hyvin helppotajuisesti Najwan ja Omarin näkökulmista ja valottaa aikaisemmin tuntematonta puolta aikamme kuuluisimman terroristin yksityiselämästä. Itseäni teos auttoi hahmottamaan kehityskulkua terrori-iskujen taustalla ja luomaan kuvan bin Ladenin suvun perhe-elämästä.

Tekniset tiedot:
Sasson, Jean, Najwa bin Laden ja Omar bin Laden: Perheenisä Osama bin Laden vaimon ja pojan silmin
Suomentajat: Jere Saarainen ja Juuso Arvassalo
ISBN: 978-952-492-520-4
Minerva Kustannus 2011
Sidottu, 501 s.
Kirjastoluokka: 99.3

1 kommentti:

 1. Joo, jenkeissä nimellä Tim Osman liikkunut länsimaistunut mies, jonka suvulla on useita bisnes yhteyksiä Bush sukuun, ja jota CIA aseisti ja opasti sodassaan Neukkuja vastaan afganistanissa, joka käski lapsiensa mennä opiskelemaan eurooppaan ja yhdysvaltoihin... onkin nyt yhtäkkiä "vahvasti vakaumuksellinen muslimi."

  tämä teos on propagandaa.

  länsimedian omat myönnytykset että laden oli cia mies..

  osama sai CIA koulutusta ja USA:n dollareita
  http://newsvote.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/155236.stm

  "It is difficult to believe that the United States played no role in the operations of the son of one of the wealthiest men in Saudi Arabia. Indeed, it is much more likely that the United States knew full-well of bin Laden's operation and gave it all the support they could"
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/1670089.stm

  "During the anti-Soviet jihad Bin Laden and his fighters received American and Saudi funding. Some analysts believe Bin Laden himself had security training from the CIA"
  http://www.cbc.ca/news/background/osamabinladen/

  Siegesmund von Ilsemann called Bin Laden "one of the CIA's best weapons customers."
  http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,498421,00.html

  VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...