maanantai 12. maaliskuuta 2012

Kirja-arvio: Shantaram

Shantaram on kertomus australialaisesta miehestä, joka on saanut 20 vuoden vankeustuomion heroiiniriippuvaisena tehdyistä aseellisista ryöstöistä. Eräänä päivänä hänen onnistuu paeta kenties Australian tarkimmin vartioidusta vankilasta ja hän suuntaa Intiaan, tarkemmin sanottuna Bombayhin (nyk. Mumbai). Siellä hänen on tarkoitus aloittaa uusi elämä nimellä Lindsay ja hän tapaakin intialaisen Prabakarin, miehen josta tulee hänen pitkäaikainen luottoystävänsä. Prabakar tutustuttaa Lindsayn todelliseen Intiaan korean ulkokuoren takana: huumejuhliin, spitaalisten asuinalueeseen ja lopulta suureen slummiin, josta Lindsay saa oman vaatimattoman asuntonsa. Takavuosina hankituista lääkintätaidoista on hyötyä, kun Lindsay perustaa sattuman seurauksena oman ilmaisklinikan slummin asukkaille.

Slummilääkärinä toimimisen ohella Lindsay saa toimeentulonsa hankkimalla aineita Intiaan tulleille länsimaisille matkailijoille. Valitettavasti kaikki ei käy kuin on suunniteltu, vaan joku käräyttää hänet poliisille ja hän viettää muutaman kuukauden myös vankilassa. Toimeentulo on vaatimatonta aina siihen saakka, kunnes hän tapaa slummia hallitsevan alamaailman pomon ja pääsee sitä kautta paikallisen mafian leipiin: tekemään valuuttakauppaa, toimittamaan väärennettyjä passeja ja välittämään aineita suuremmille ryhmille. Muutaman läheisen ystävän kuolema saa Lindsayn itsensäkin sekautumaan taas huumeisiin, mutta hän pääsee kuiville kuultuaan häntä odottavasta tehtävästä Afganistanissa. Se on vaativampi operaatio kuin mikään ennen sitä. Hän joutuu jättämään hyvästit ihmisille, joihin on tottunut luottamaan, mutta mafia jatkaa toimintaansa uudessa muodossa. Oman värinsä tarinaan tuo Lindaayn rakkaus Karlaan, toiseen kokeneeseen alamaailman toimijaan.

Shantaram ei ainakaan lopu kesken: luettavaa on yli tuhat sivua ja keskivaiheilla tapahtumat jäävät vähän junnaamaan paikalleen. Loppua kohti tarina vie kuitenkin taas mukanaan. Tällaista kertomusta Intiasta en ollut aikaisemmin lukenut enkä voi pitää Lindsayta millään tavalla esimerkillisenä henkilönä. Tarinankerronta on kuitenkin uskottavaa, joten voisin kuvitella teoksella olevan jonkinlainen tositarina taustanaan. Takaumat australialaiseen vankilaan tuovat tarinaan tietynlaista syvyyttä, vaikka kerrontaa olisi voinut mielestäni paikoittain tiivistää. Joka tapauksessa ei ihan tyypillinen Intia-teos, joka valottaa Intiasta vähemmän tunnettua puolta.

Tekniset tiedot:
Roberts, Gregory David: Shantaram
Suomentaja: Helene Bützow
ISBN: 978-952-234-034-4
Siltala 2010
Sidottu, 1040 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...