torstai 1. maaliskuuta 2012

Siivouspäivä

Muutama viikonloppu takaperin ehdin pitkästä aikaa tekemään vähän perusteellisemman siivouksen. Se on ollut usein mielessä ("voi kunpa saisin lajiteltua ylimäääräiset tavarat ja vaatteet pois"), mutta sopivaa hetkeä ei tullut kohdalle aikaisemmin.

Ajan kulumisen huomaa siitä, kun vaatekaapissa huomaa melkein kaikkien loppukesällä hyvin sopineiden lastenvaatteiden jääneen auttamatta liian pieniksi. Oli selvästi jo aika tehdä inventaario ja siirtää laatikoihin varastoon menevät vaatteet ja tehdä mielessä listaa siitä, mitä tarvittaisiin tilalle. Onneksi aika on tuonut myös kokemusta siitä, että suhteellisen vähäiselläkin määrällä vaatteita tulee toimeen. Enää ei tule hankittua liikaa ylimääräisiä (lasten)vaatteita, joiden käyttämättömyys sitten myöhemmin harmittaa.

Omien vaatteitteni osalta aika on toiminut siten, että huomaan olevani valmis luopumaan joistakin vaatteista, jotka edustavat "edellistä elämääni", toisin sanoen aikaa ennen islamiin palaamista. Pala palalta olen sanonut hyvästit entiselle minälleni ja toivottanut tervetulleeksi uuden. Pidin esimerkiksi farkkuja edellisen (ja viimeisen?) kerran noin vuosi sitten ja ne odottavat kaapissa vain aikaa, jolloin luovun niistä lopullisesti.  Useita muitakin vaatteita on ollut kaapissa vain odottamassa, että päästän niistä irti - aikoihin en ole niitä käyttänyt. On mielenkiintoista huomata, kuinka pukeutumismieltymykseni on vähitellen muuttunut hameiden ja mekkojen suuntaan. Jos ilmanalamme olisis suotuisampi, voisin käyttää niitä vuoden ympäri.

Laatikoiden läpikäynnin yhteydessä löysin yllättävän paljon vanhaksi menneitä lääkkeitä, osan jopa avaamattomissa pakkauksissa. Poistin ylimääräiset pakkaukset ja keräsin ne muovipussiin apteekkiin vietäväksi. Samana päivänä luin postin tuoman uutiskirjeen Unicefilta, jonka kuukausilahjoittaja olen. Kirje kertoi järjestön työstä viime vuoden aikana: siitä kuinka rokotteilla ja lääkkeillä polio-, tuhkarokko- ja odottavien äitien AIDS-tartunnat syntymättömiin lapsiin oli saatu lupaavasti vähenemään ja kuinka työ jatkuu edelleen. Yhteensattuma toi ristiriitaisen olon: elän niin yltäkylläisesti, että minulla riittää lääkkeitä poisheitettäväksi asti, kun taas muualla puuttuvat ne perustavimmanlaatuiset, helpot, edulliset ja yksinkertaiset tavat välttää turhat tartunnat ja kuolemantapaukset. Samalla tuli olo, että yritän ostaa itselleni parempaa omaatuntoa lahjoittamalla pienen summan kuukausittain hyväntekeväisyyteen. (Samalla tuli tosin mieleen sekin, että lukemani mukaan joillakin alueilla Afrikassa joitakin lääkkeitä olisi tarpeeksi tarjolla, mutta ne syystä tai toisesta vanhenevat varastoissa, mikä ei ole hyvä juttu sekään.) Teenpä niin tai näin, aina tuntuu että voisi tehdä paremmin.

Valitettavasti kuluneet viikot ovat todistaneet myös toisenlaista "siivousta". Olen joutunut jättämään äkilliset hyvästit usealle työtoverille, jotka ovat saaneet kiitokseksi ahkerasta ja kaikin puolin kunnioitettavasta työpanoksestaan irtisanomisilmoituksen. Toivon sydämestäni, että työtovereillani on paljon muutakin sisältöä elämässään kuin työ, jotta he pääsevät jaloilleen ja voivat kääntää tämän voitokseen. On ollut kieltämättä aika hurjaa katsoa, kuinka nopeasti lopettaneet työntekijät voidaan ikään kuin lakaista pois melkein kuin heitä ei olisi ollutkaan. Kenties nopea eteenpäinmeno toimii jonkinlaisena suojamekanismina aikana, jolloin lukuisat muutokset olisi mahdotonta muuten käsitellä.

Siivous merkitsee aina jollakin tapaa uuden alkua tai vähintäänkin oman pään ja ajatusten järjestelyä. Fyysinen työ auttaa saamaan myös henkisen puolen paremmalle tolalle.  Elämä tuntuu olevan paremmin hallittavissa, ainakin se pieni pala jota voimme pitää hyppysissämme. Ja mikäpä olisi parempi tapa päättää siivousurakka kuin nauttia iso kuppi lämmintä teetä pikkuleipien kanssa - se auttaa alkuun suuremmissakin myllerryksissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...