tiistai 17. huhtikuuta 2012

"Allah (swt) ei näe minua, kun olen sisällä talossa"

Viime viikonlopun bussimatkalla istuimme kahden nuoren miehen takana penkillä nauttimassa matkanteosta. Yleensä en ole kovin taipuvainen salakuunteluun, mutta nuorukaiset puhuivat sen verran kovaan ääneen, etten voinut olla kuulematta heidän pohdintojaan, jotka sivusivat muiden aiheiden ohella  - mielenkiintoista kyllä - uskontoa. Nuorukaiset vertailivat uskontoja keskenään ja toinen heistä kertoi tuttavastaan, joka oli Suomeen muuttanut muslimi. Joulun aikaan mies oli tarjonnut tälle työpaikallaan perinteisiä suomalaisia juhlapöydän antimia kinkusta ja rosollista lähtien. Tuttava oli suostunut syömään niitä perustellen, "ettei Allah näe minua, kun olen sisällä talossa".

Bussissa juttuaan kertonut nuorukainen oli tyytyväinen siihen, että hänen tuttavansa oli omaksunut periaatteen "maassa maan tavalla" ruoasta lähtien. Itselleni kinkkua syövän muslimin näkemys siitä, että kaikki on sallittua, kunhan sen tekee paikassa "jossa Allah ei sitä näe", on kuitenkin varsin outo. Ensinnäkään ei ole olemassa sellaista paikkaa, johon Allah Kaikkivaltias ei näkisi eikä asiaa, jota Hän ei tietäisi. Tämän luulisi jokaisen edes jossakin määrin islamia opiskelleen muslimin tietävän, vaikka kaikille meille toki tulee hetkiä, jolloin periaatteitamme koetellaan. Joskus mielihalut tai toisten miellyttämisen halu kasvaa niin suureksi, että toimimme vastoin sitä, mikä meille olisi parasta.

Toisaalta maahanmuutto muslimimaasta länsimaistuneeseen valtioon merkitsee monia konkreettisia muutoksia, joista asian itse kokeneet osaavat varmasti kertoa parhaiten. Kun sosiaaliset verkostot höllentyvät ja käyttäytymisnormit poikkeavat siitä, mihin on aikaisemmin tottunut, voi uudenlainen vapaus saada tekemään asioita toisin kuin on etukäteen ajatellut. Mielestäni tietynlainen sopeutuminen uuteen asuinmaahan on paikallaan ja jopa suotavaa, mutta ei muslimin tarvitse silti syödä esimerkiksi sianlihaa vain siksi, että asuu Suomessa. Onhan täällä kasvissyöjiäkin eikä kukaan ole vaatimassa heidän siirtymistään lihansyöjiksi siksi, "ettei kasvissyönti kuulu perinteiseen suomalaisuuteen". Maailma muuttuu ja elintavat poikkeavat yhä enemmän toisistaan, ja hyvä niin. Monimuotoinen Suomi, täältä tullaan.

2 kommenttia:

  1. Interesting blog, feel free to visit my new bloglet on knowledge, stay blessed.

    VastaaPoista
  2. Salaam.

    Joillakin on todella mielenkiintoiset ajatukset. Joskus aikoinaan äitini kertoi vastaavanlaisesta tapauksesta ja meistä kumpikin päätyi tulokseen, että kyllä Jumala näkee vaikka olisikin pimeää. Eli kyseessä oli juuri kielletyn syöminen pimeässä. Ja ajallisesti sen verran kaukan siitä että itse kääntyisin Islamin uskon puoleen.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...