torstai 26. huhtikuuta 2012

Kirja-arvio: Ghost Boy. My escape from a life locked inside my own body

Martin Pistorius on tuiki tavallinen poika, joka viettää normaalia elämää perheenjäsentenä kanssa Etelä-Afrikassa. Ollessaan kaksitoistavuotias tapahtuu kuitenkin jotakin täysin odottamatonta: Martin sairastuu niin, ettei hän pysty enää liikuttamaan itseään. Hän menettää kykynsä puhua ja lakkaa syömästä; jonkin ajan kuluttua hän vaipuu tiedottomaksi eikä pysty reagoimaan toisiin ihmisiin. Lääkärit eivät pysty täysin selittämään sairautta, vaan kertovat sen johtaneen taantumaan pienen lapsen tasolle, johon ei ole tiedossa olevaa parannuskeinoa.

Vuodet kuluvat ja vähitellen Martin alkaa havahtua. Hänellä ei ole kuitenkaan mitään keinoja ilmaista itseään, joten päivät kuluvat hoitokodissa vähäisten virikkeiden ja muiden sairaiden lasten kanssa. Eräänä päivänä aromaterapeutti huomaa Martinissa elonmerkkejä ja siitä alkaa vähittäinen parantuminen. Martinin vanhemmat huomaavat, että mykän kuoren alla on se sama älykäs poika, jonka he luulivat menettäneensä vuosia aikaisemmin. Alkaa pitkä prosessi, joka johtaa puhelaitteen käyttöönottoon ja lihasten vahvistamisharjoituksiin. Lopulta Martin oppii kommunikoimaan niin, että hän alkaa opettaa myös muita puhelaitteen käytössä ja saa työpaikan tietokoneiden parissa. Internet johdattaa Martinin myös hänen elämänsä rakkauden luokse, kun hän tapaa tulevansa puolisonsa keskustelupalstan kautta.

Ghost Boy on inspiroiva ja koskettava tarina. Martin kertoo avoimesti kokemuksistaan aavepoikana, joka on vankina oman ruumiinsa sisällä joutuen kohtaamaan hoitokodin virikkeettömän arjen, seksuaalista hyväksikäyttöä, väheksyntää ja lopulta myös äitinsä turhautumisen sairauden jatkuessa vuodesta toiseen. Ollessaan vielä kyvytön ilmaisemaan itseään hän tottuu siihen, että kaikki päätökset tehdään hänen puolestaan. Teos sai minut myös arvioimaan omaa suhtautumistani erilaisuutta kohtaan: muistamaan, ettei kaikki ole aina sitä miltä näyttää ja että usein tuomitsemme ihmiset pikaisten johtopäätösten perusteella. Martinin kohtalo sai kaikeksi onneksi parhaan mahdollisen suunnan. Voin vain toivoa, että hänen kaltaisensa aavepojat eivät joudu elämään loppuelämäänsä katsellen sivusta oman elämänsä kulkua, vaan että jokainen saisi mahdollisuuden ihmisarvoiseen elämäään. Suosittelen tätä kirjaa lämpimästi kaikille.

Tekniset tiedot:
Pistorius, Martin: Ghost Boy. My escape from a life locked inside my own body
ISBN: 978-0-85720-331-1
Simon & Schuster UK Ltd 2011
Sidottu, 288 s.
Kirjastoluokka: 99

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...