lauantai 21. huhtikuuta 2012

Kirja-arvio: Hepoa Tallinnaan. Kaksi vuotta kirjeenvaihtajana

Rikos- ja oikeustoimittajana uraa luonut Marjo Näkki suostuu liikoja miettimättä ja seuraamuksia ajattelematta oikopäätä esimiehensä ehdotukseen ryhtyä työnantajansa Suomen Tietotoimiston Tallinnan-kirjeenvaihtajaksi. Pestin alkuun on aikaa kuusi kuukautta, jonka hän käyttää kohdemaan kielen ja kulttuurin opiskeluun. Oikeastaan mikään ei voi kuitenkaan valmistaa häntä tulevaan tehtävään paremmin kuin sukeltaminen empimättä kaikkiin eteen aukeaviin haasteisiin Viron maaperällä. Jutun aiheiksi valikoituu kaikkea mahdollista maan ja taivaan välillä; moni ennakkoluulo saa kyytiä, vaikkakin osa myös vahvistusta. Viro vie lopulta Näkin sydämen siinä määrin, että Tietotoimiston päätettyä Tallinnan-kirjeenvaihtajan pestin kokonaan säästösyistä Näkin työskenneltyä maassa kaksi vuotta hän löytää  toisen keinon jäädä maahan.

Näkin kirjoitustyyli on räiskyvä ja sitä voisi kuvailla satiiriksi. Havainnot Virosta ja sen asukkaista ovat hersyvän hauskalla tavalla kerrottuja eikä Näkki säästele itseäänkään kuvaillessaan työtehtäviään ja reissujaan eri puolilla tätä pientä maata. Lukijalle aukeaa kuva muun muassa Saarenmaasta, Viron hallitustyöskentelystä, rikollisuudesta, viron kielen erikoisuuksista, Ingalinan ydinvoimalasta Liettuan vierailulta, setukaisista ja Viron Nato-jäsenyydestä. Kerrassaan mainio kirja, joka sopii myös ennestään Viroa tuntemattomalle lukijalle.

Tekniset tiedot:
Näkki, Marjo: Hepoa Tallinnaan. Kaksi vuotta kirjeenvaihtajana
ISBN: 978-951-20-8621-4
Gummerus 2011
Nidottu, 304 s.
Kirjastoluokka: 99.31

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...