torstai 5. huhtikuuta 2012

Kirja-arvio: Kaikki tässä kylässä valehtelevat. Naisreportterina maailman sotanäyttämöillä

Yhdysvaltalainen Megan Stack on vain 25-vuotias vuonna 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskujen aikaan. Pian iskujen jälkeen hän saa kutsun alkaa raportoida sotatapahtumista Afganistanissa. Hänen tehtävänsä on ottaa selvää, kuka on kenenkin puolella ja mitä maassa oikeastaan on meneillään. Seitsemän sitä seuraavan vuoden aikana Stack siirtyy sotanäyttämöltä toiselle Irakiin, Egyptiin, Jemeniin, Israeliin, Libanoniin ja Saudi-Arabiaan vain huomatakseen, että sodan jalkoihin jääneet ihmiset ovat niin sodan kyllästämiä, että elämää on enää vaikeaa kuvitella normaalina rauhallisena olotilana. Terrorismin vastaisen sodan on kerrottu vapauttavan maailman pahan ikeestä, mutta Stack huomaa pian, että todellisuus on ollut toisenlainen: sodassa jokaisella on oma totuutensa ja siviiliväestö on saanut kärsiä käsittämättömällä tavalla.

Muihin sotareporttereiden kirjoittamiin teoksiin verrattuna pidin tästä kirjasta erityisesti siksi, että siinä pääsee paikallisten asukkaiden lisäksi ääneen vähintään yhtä paljon Stack itse. Itse asiassa en muista lukeneeni toista kirjaa, jossa ulkomaantoimittaja kertoisi yhtä avoimesti, miltä tuntuu asettaa itsensä vaaraan antaakseen sodan uhreille mahdollisuuden saada äänensä kuuluviin ulkomaisessa mediassa. Se on mielestäni tämän kirjan ehdoton vahvuus ja tekee siitä kiinnostavan ja lukemisen arvoisen. Stack kuvaa tunnelmiaan siirtyessään paikasta toiseen ja viettäessään aikaa paikallisten ihmisten parissa. Nuorena ja suhteellisen kokemattomana rankat kokemukset karaisevat hänet nopeasti, mutta loppuvaikutelma on kuitenkin se, että kaikesta voi selvitä. Voi selvitä ja olla selviämättä samaan aikaan, sillä sota jättää aina lähtemättömän jäljen ihmismieleen. Omakohtainen ja moneen maahan mukanaan kuljettava teos.

Tekniset tiedot:
Stack, Megan K.: Kaikki tässä kylässä valehtelevat. Naisreportterina maailman sotanäyttämöillä
Suomentaja: Kirsti Peitsara
ISBN: 978-952-492-467-2
Minerva Kustannus 2011
Sidottu, 335 s.
Kirjastoluokka: 99.3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...