torstai 12. huhtikuuta 2012

Kirja-arvio: SOS Tuvalu. Hätähuuto paratiisista

Muistan jokunen vuosi sitten televisiossa julkaistun julistuksen joltakin kaukaiselta trooppiselta saarelta, joka uhkasi hukkua käytännössä kokonaan merenpinnan nousun seurauksena. Paikalliset asukkaat olivat pukeutuneet märkäpukuihin ja kantoivat SOS-kylttejä. Tuvalu on yksi saarista, joilla merenpinnan nousu on konkreettinen uhka: rannan kasvillisuuden hävitessä ja koralliriuttojen kuollessa voimakkaiden tuulten tuomat aallot aiheuttavat yhä suurempaa tuhoa saarille, jotka ovat hädin tuskin muutenkaan merenpinnan yläpuolella.

Pirkko Lindberg, Ny Tid-lehden toimittaja saa toimeksiannon matkustaa ekologisesti Tuvaluun ja muille lähisaarille dokumentoidakseen ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Matka rahtilaivoilla on seikkailu sinänsä ja varmasti yhtä arvokas kokemus kuin kaikki ne tapahtumat ja ihmiset, joita hän kohtaa paikan päällä. Länsimaistunut elämäntyyli näkyy valtavina muovi- ja jäteröykkiöinä ja tuontielintarvikkeina. Paikalliset asukaat kertovat lisääntyneistä sateista ja myrskyistä, ja monet nuoret ovat valmiita muuttamaan Uuteen-Seelantiin tai Australiaan, kun taas vanhemmat haluavat elää kotisaarellaan, vaikka se häviäisi olemattomiin. Moni ei halua uskoa saarten häviämiseen elinaikanaan; muutos tuntuu liian suurelta käsitettäväksi.

SOS Tuvalu - hätähuuto paratiisista on ennen kaikkea matkakirja. Luonto ja ympäristö ovat keskeisellä sijalla ja matkantekoon voi eläytyä nojatuolista käsin. Sinne tänne sijoitetut kuvat luovat kirjan henkeen sopivaa tunnelmaa. Vaikka teos kertoo tärkeästä aiheesta, tunnelma ei ole kuitenkaan ryppyotsainen. Tämä teos sopii ympäristöasioista kiinnostuneelle lukijalle.

Tekniset tiedot:
Lindberg, Pirkko: SOS Tuvalu. Hätähuuto paratiisista
Suomentaja: Veijo Kiuru
ISBN: 951-50-1524-3
Schildts 2005
Sidottu, 291 s.
Kirjastoluokka: 45.6

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...