maanantai 16. huhtikuuta 2012

Kirja-arvio: Toivo

Nais Mason syntyy kenialaiseen perheeseen pian isoveljensä Sankalen jälkeen. Perheen vanhemmilla on suunnitelmana tarjota parempi tulevaisuus lapsilleen, siksi he lähtevät Yhdysvaltoihin lasten ollessa vielä pieniä ja jättävät lapset isovanhempien huostaan. Jonkin ajan kuluttua lapsetkin kutsutaan Yhdysvaltoihin, jossa perheeseen on syntynyt uusia sisaruksia, mutta samalla vanhempien avioliitto on hajoamaisillaan. Äiti kuolee ja isä hylkää lapsensa, jotka palaavat Keniaan isän puolen sukulaisten luo. Vartuttuaan Nais löytää itselleen aviomiehen, joka vaikuttaa aluksi unelmien täyttymältä, mutta vähitellen mies sortuu ryyppäämään ja pahoinpitelemään Naisia yhä useammin. Naisin perheeseen syntyy kaksi lasta, ja häntä pettävä mies tartuttaa häneenkin HI-viruksen. Jonkin ajan kuluttua Naisin aviomies kuolee AIDSiin jättäen hänet leskeksi huolehtimaan kahdesta pienestä lapsesta häpeän keskelle.

Toivo on koskettava, mutta Afrikan näkökulmasta luultavasti liiankin tuttu tarina. Mikä erottaa Naisin monista muista naisista on se, ettei hän jää rypemään häpeään, vaan tekee kaikkensa, etteivät hänen lapsensa jäisi AIDS-orvoiksi. Lähtökohdat ovat kovin vaatimattomat eikä kyyneliltä säästytä. Naisin pelastukseksi osoittautuu se, että tuttujensa ja sukulaistensa turvin hän pääsee matkustamaan Yhdysvaltoihin saamaan ilmaista AIDS-hoitoa sairauteensa. Hän saa myös Yhdysvaltojen kansalaisuuden ja saa lapsensa asumaan kanssaan. Lääkkeet auttavat niin hyvin, että hän saa kutsuja eri tilaisuuksiin puhumaan kehitysmaiden AIDS-sairaiden naisten puolesta ja lopulta hänet palkataan Yhdistyneiden kansakuntien ja WHO:n erityisprojekteihin useisiin eri maihin. Nais on toisin sanoen löytänyt kutsumuksensa sairaudesta, joka oli koitua hänen kohtalokseen. Miessuhteet kärsivät jatkuvan matkustelun, vaativan työn, opiskelun ja lasten täyttämästä elämästä, mutta Nais on elementissään.

Toivo kertoo nimensä mukaisesti toivosta, siitä, mitä periksiantamattomuudella voi saada aikaan. Uskomaton tarina pohjalta huipulle, Keniasta Yhdysvaltoihin ja takaisin Keniaan auttamaan naisia, joihin Naiskin aikanaan kuului. Tämä tarina hakee vertaistaan.

Tekniset tiedot:
Mason, Nais: Toivo
Suomentaja: Mervi Ovaska
ISBN: 978-951-20-8780-8
Gummerus 2012
Sidottu, 235 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...