sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Kirja-arvio: 3096 päivää

Natascha Kampusch nousi kansainväliseen julkisuuteen vuonna 2006, kun hänen onnistui paeta sieppaajaansa lähes kahdeksan ja puolen vuoden vankeuden jälkeen. Teoksessaan 3096 päivää hän kertoo elämästään ja perhetaustastaan ennen sieppausta ja reilusta kahdeksasta piinaavasta vuodesta, jotka hän vietti pääosin sieppaajansa omakotitalon kellariin rakentamassa tyrmässä.

Kampusch syntyi vuonna 1988 ja käski pienestä lapsesta saakka itsetunto-ongelmista. Perhe rikkoontui hänen ollessaan pieni ja ajan mittaan hän oppi hukuttamaan surunsa ruokaan. Pullea ja arka Kampusch oli kuullut muiden itävaltalaisten tapaan tyttöjen sieppauksista ja raaoista tapoista, jotka vaikuttivat olevan vuoden 1998 paikkeilla suoranainen ilmiö, mutta ei uskonut itse joutuvansa kokemaan samaa. Kaikki muuttui kuitenkin eräänä päivänä, kun hän joutui koulumatkalla siepatuksi valkoiseen pakettiautoon ja vietti seuraavat vuodet vain 18 kilometrin päässä kotoaan vankina sieppaushetkellä 35-vuotiaan Wolfgang Priklopilin rakentamassa tyrmässä. Tyrmä oli niin hyvin rakennettu ja sieppaus huolellisesti suunniteltu, että poliisit eivät päässeet hänen jälijilleen. Etsinnät lopetettiin vuonna 2000.

Kampusch oli sieppauksen aikaan 10-vuotias ja vuosien kuluessa hänestä kasvoi vähitellen teini-ikäinen ja nuori nainen. Hänen varttuessaan sieppaaja alkoi suhtautua häneen yhä väkivaltaisemmin ja määräävämmin. Samanaikaisesti Kampusch sai kuitenkin viettää aikaa talon yläkerrassa taloustöitä tehden ja myöhemmin työmaalla rakennustöissä. Hän joutui tekemään töitä puolialasti, jotta ei uskaltaisi karata. Hiukset oli leikattu kokonaan pois ja pienestäkin kapinaan viittaavasta käytöksestä rangaistuksena oli esimerkiksi ruoan, valon tai kirjojen riistäminen. Vähitellen sieppaajan luottamus Kampuschia kohtaan kasvoi siinä määrin, että hän otti tämän silloin tällöin mukaan hiihtoretkelle, ulkotöihin tai paikalliseen rautakauppaan. Vuodet olivat tehneet Kampuschista niin aran, että hän oli vankina niin konkreettisesti kuin psykologisestikin. Täysi-ikäisyyden kynnyksellä hän kuitenkin teki päätöksen: oli aika päästä vapauteen. 3096 päivän vankeuden ja orjuuden jälkeen hänen onnistui paeta puutarhatöiden yhteydessä. Priklopil löydettiin pian tämän jälkeen itsensä tappaneena. Kaikki ainekset suurta mediakohua varten olivat koossa.

Teos on järkyttävää luettavaa. Muistan Kampuschin tapauksen televisiosta joidenkin vuosien takaa, mutta vasta tämän kirjan luettuani minulle paljastui monia uskomattomia yksityiskohtia hänen vuosistaan henkisesti sairaan miehen luona. Priklopil yritti Kampuschin mukaan muokata hänen persoonallisuuttaan niin, että hän menettäisi minuutensa. Sosiaalisilta taidoiltaan heikko ja erittäin kontrollinhaluinen sieppaaja halusi Kamputschista itselleen "kumppanin", jonka kanssa elää elämänsä. Teoksessaan Kampusch kertoo kokemuksistaan ja tuntemuksistaan sieppaajaa ja vankeutta kohtaan eri näkökulmista, asiaan etäisyyttä saaneena. Vuodet tyrmässä kasvattivat Kampuschia niin, että hänen lapsuutensa jäi kesken. Teos onkin mielestäni kypsästi kirjoitettu ja hän vastaa siinä myös vapautumisensa jälkeen saamaansa kritiikkiin. Uskomaton tarina, jollaista ei toivoisi kenenkään kohdalle.

Tekniset tiedot:
Kampusch, Natascha: 3096 päivää
Suomentaja: Anja Meripirtti
ISBN: 978-951-1-25330-0
Otava 2011
Sidottu, 221 s.
Kirjastoluokka: 99.0

1 kommentti:

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...