tiistai 15. toukokuuta 2012

Kirja-arvio: Branco Pelele. Vapaaehtoistyöntekijänä Guinea-Bissaussa

Niina Numminen, kolmekymppinen suomalaisnainen, viettää vuodenvaihteessa 2008-2009 puolen vuoden jakson pienessä afrikkalaisessa valtiossa Guinea-Bissaussa. Numminen on saanut vapaaehtoistyöpestinsä Humana-järjestön kautta eikä osaa maahan saapuessaan käytännössä ollenkaan siellä puhuttua kieltä. Hänen tehtäväkseen on määritelty tietotekniikan ja kaupallisten aineiden opettaminen Bissorassa sijaitsevassa ammattikoulussa. Pian hän saa nimen branco pelele, valkoinen ulkomaalainen.

Nummisen teos on päiväkirjamuotoon kirjoitettu, viikoittain jaoteltu ja hyvin yksityiskohtainen kuvaus kuuden kuukauden ajanjaksosta. Teos sai Nummisen mukaan alkunsa siitä, että ollessaan vapaaehtoistyössä ja kykenemätön ilmaisemaan itseään riittävästi suullisesti hän tunsi tarvetta purkaa paineita paperille. Elämä vaatimattomissa olosuhteissa ja päivittäiset tapahtumat koulussa ja vapaa-ajalla sekä paikalliset ihmiset niin ihastuttavat kuin vihastuttavatkin Nummista. Sanalla sanoen elämänmeno Guinea-Bissaussa on hyvin erilaista Suomeen verrattuna ja vaatii tietynlaista suhtautumistapaa opettaa esimerkiksi myyntityötä, oman yrityksen perustamista ja kannattavuuslaskelmia tai tietokoneen käyttöä maassa, jossa sähköä tulee vain muutamaan kylän rakennukseen, oppilaiden opiskelumotivaatio on hyvin vaihtelevaa ja asioiden ennaltasuunnittelu haastavaa pettävien aikataulujen vuoksi. Nummisen onnistuu kuitenkin saavuttaa paikallisten luottamus ja kunnioitus ja syntyypä matkalla romanssikin, sillä sulhasehdokkaista ei ainakaan ole pulaa.

Uskon, että Nummisen teos on toimiva opas vapaaehtoistyöstä kiinnostuneelle, sillä se menee todella ruohonjuuritasolle ja näyttää työn molemmat puolet. Työtä ja vapaa-aikaa on hyvin vaikea erottaa toisistaan, joten vaatii vahvaa luonnetta elää erilaisessa kulttuurissa vuorokauden ympäri ja olla käytettävissä lähes koko ajan. Teos karsiikin ihannoivaa mielikuvaa vapaaehtoistyöstä, vaikka pohjavire on positiivinen: oikeanlaisella asenteella selviää lähes mistä vain eikä periksi tule antaa. Rehellisen oloinen teos.

Tekniset tiedot:
Numminen, Niina: Branco Pelele. Vapaaehtoistyötekijänä Guinea-Bissaussa
ISBN: 978-952-498-894-0
Books on Demand 2011
Nidottu, 378 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...