sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Kirja-arvio: Daughters of Shame

Iso-Britanniassa asuva Jasvinder Sanghera on paennut hänelle kaavailtua pakkoavioliittoa ja kertoo elämäntarinansa teoksessa Shame. En ole lukenut tätä teosta, mutta Daughters of Shame-teoksen antaman mielikuvan mukaan nyt arvioitavana oleva teos jatkaa ajallisesti ensimmäisen teoksen tarinaa. Sanghera on noussut jaloilleen ja aloittanut itsenäisen elämän, johon kuuluu olennaisena osana hänen perustamansa Karma Nirvana-järjestö. Karma Nirvana lienee Britannian ensimmmäisiä palveluja, jonka kautta pakkoavioliitosta, perheväkivallasta ja muista vaikeista perhe- ja sukulaisuussuhteista kärsivät aasialaisnaiset voivat hakea apua tilanteeseensa. Britannian on teoksen kirjoitusajankohtana Sangheran mukaan joitakin turvapaikkoja, joihin epätoivoisessa tilanteessa olevat naiset voivat paeta, mutta asiassa on vielä paljon parannettavan varaa.

Siinä missä Shame keskittyy Sangheran omaan elämäntarinaan, teoksen Daughters of Shame pääosassa ovat Sangheran "tyttäret": usein täysi-ikäisyyden kynnyksellä olevat nuoret naiset, jotka kokevat hänet eräänlaiseksi äitihahmokseen ja joista osa työskentelee Karma Nirvanan palveluksessa. Näiden naisten tarinat kertovat maailmasta, jossa yhteiskunnallisen kunnian kannalta perheen tytärten käytöksellä on keskeinen merkitys. Osa teoksen naisista onkin elänyt lähes orjamaisissa olosuhteissa, jossa pientä vapautta tuo koulunkäynti - kunnes jokin päivä sekin voi loppua. Osalle naisista Karma Nirvana tuo vuosia odotetun mahdollisuuden aloittaa oma itsenäinen elämä (tosin käytännössä ilman perheen tukea), kun taas osa palaa jonkin ajan kuluttua perheensä luokse huomattuaan uuden vapaan elämän toisenlaiseksi kuin he olivat etukäteen kuvitelleet.

Teoksen mukaan valtaväestö Iso-Britanniassa ei usko pakkoavioliittojen olemassaoloon kotimaassaan, vaikka se voi olla esimerkiksi keino hankkia aasialaismiehelle oleskelulupa tämän avioiduttua brittiläistä syntyperää olevan maannaisensa kanssa. Perheväkivaltaa esinntyy toki valtaväestön keskuudessakin, mutta vain aasialaiset pystyvät täysin ymmärtämään kanssasisariaan, joten Karma Nirvanalla on kysyntää aasialaista syntyperää olevien keskuudessa. Mielenkiintoista kyllä, järjestöllä on myös miespuolinen työntekijä auttamassa pakkoavioliitosta kärsiviä miehiä, mikä osoittaa käytännön olevan ongelmallinen myös miehille. Ajatuksia herättävä teos kaiken kaikkiaan: jäin miettimään sitä, missä määrin kunniallisuus ja säädyllisyys on yhdistettävissä naisten itsenäisyyteen (länsimaisessa) yhteiskunnassa.

Tekniset tiedot:
Sanghera, Jasvinder: Dauhters of Shame
ISBN: 978-0-340-96207-7
Hodder & Stoughton Ltd 2009
Nidottu, 290 s.
Kirjastoluokka: 99.0

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...