torstai 17. toukokuuta 2012

Kirja-arvio: Kolkyt ja risana

"Lähes yhdessä yössä jokin muuttui, eikä minua enää huvittanut mennä töihin. Ei enää koskaan." Nämä sanat löytyvät kirjan Kolkyt ja risana kannesta ja lause toimi lähtölaukauksena kirjan tapahtumille. Kasey Edwardsilla on ulkoisesti kaikki ja kaikkea: hyvin palkattu työpaikka muutoshallintakonsulttina, unelmien poikaystävä ja toiveet täyttävä koti. Silti jokin tuntuu puuttuvan, ja huomattuaan kymmenen vuoden nousujohteisen uraputken jälkeen elämänsä olevan vain suuremman palkkapussin perässä juoksemista työmotivaatio häviää kuin taikaiskusta. Mistä löytää elämälle merkitys ja sisältö?

Kirja kertoo noin vuoden ajalta Edwardsin itsetutkiskelusta hänen etsiessään elämälleen uutta suuntaa. Hän huomaa varsin nopeasti, ettei ole tilanteensa kanssa yksin: monet hänen työtoverinsa ja tuttunsa ovat joko samassa umpikujassa tai löytäneet ratkaisun hankkimalla lapsia tai aloittamalla täysin uudessa ammatissa. Kovapalkkaisten keskuudessa myös kiinnostus henkisyyttä kohtaan on kasvanut ja jotkut ovat löytäneet siitä uuden merkityksen elämälleen. Kaikkia uuden suunnan löytäneitä tuntuu yhdistävän se, että he ovat alkaneet kuunnella enemmän omia tarpeitaan ja antaneet aikaa työn ohessa muille kiinnostuksen kohteille, kuten perheelle ja harrastuksille.

Kolkyt ja risana on lennokkaasti kirjoitettu ja nostaa monipuolisesti esiin ajatuksia erityisesti naisten työelämän vaatimuksista, työn ja perheen yhdistämisestä ja kolmenkympin kriisistä. Käytännön esimerkkejä riittää, mutta teos jäi minun makuuni aika pinnalliseksi. Teoksen lopputulema on kuitenkin kannustava: työtään ei tarvitse rakastaa eikä sen tule olla elämän koko sisältö. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun jokin alkaa tuntua rasitteelta, on aika miettiä asioita uudelleen. Ratkaisu voi löytyä pienistä muutoksista.

Tekniset tiedot:
Edwards, Kasey: Kolkyt ja risana
Suomentaja: Lotta Heikkeri
ISBN: 978-952-240-088-8
Kustannusosakeyhtiö Nemo 2011
Nidottu, 241 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...