lauantai 19. toukokuuta 2012

Kirja-arvio: Niin monta Mount Everestiä. Tytär, äiti ja haave

Brittiläissyntyinen Diana Webster muutti miehensä kanssa Suomeen 1950-luvulla saatuaan työpaikan Helsingin yliopistosta. Perheeseen syntyi ensimmäinen lapsi vuonna 1965. Victoriaksi nimetty tytär sai synnynnäisen aivovamman ja sen seurauksena lievän CP-vamman. Teos Niin monta Mount Everestiä kertoo Victorian tarinan vaikeuksista voittoon.

Kirjan alkuosa on äidin, Diana Websterin, kirjoittama ja kuvaa tunteita, joita epätietoisuus vastasyntyneen kohtalosta herättää tuoreen äidin mielessä. 1960-luvulla lääketieteen kehitys ei ollut niin pitkällä kuin nykyään, joten myöhemmin selviää, että keisarileikkauksella aivovamma olisi ollut vältettävissä. Victoria kuitenkin selviää ensimmäisistä kriittisistä viikoista ja osoittaa alusta alkaen peräänantamattomuutta: muiden jatkuvien ennakkoluulojen kohteena kasvaminen vaatii sitkeää luonnetta. Menee suhteellisen kauan ennen kuin Victoria huomaa olevansa fyysisesti erilainen kuin muut lapset, mutta senkin jälkeen asian kanssa on elettävä. Itse asiassa muiden oletukset siitä, että hänen fyysiset poikkeavuudet tekisivät hänestä myös henkisesti jotenkin vajavaiseksi, antavat hänelle sisua näyttää mistä hänet on tehty: hän päättää jo 11-vuotiaana kouluttautua lääkäriksi ja pitää kiinni suunnitelmastaan loppuun asti.

Kirjan toinen osa on Victorian itsensä kirjoittama ja kertoo ajasta, jolloin hän aloittaa opinnot lääketieteellisessä tiedekunnassa Karoliinisessa sairaalassa. Heti alkumetreillä opinto-ohjaaja ilmoittaa, että Victorian hyväksyminen on ollut virhe ja että hänen tulisi antaa paikkansa jollekin, josta voisi tulla oikea lääkäri. Tällainen suhtautuminen ei ole hänelle uutta, joten Victoria ei suinkaan anna periksi vaan opiskelee ja valmistuu lääkäriksi työskennellen sairaaloissa Suomessa, Englannissa, Ruotsissa ja Australiassa. Lopulta hänestä tulee Pohjoismaiden ensimmäinen päivystyslääketieteen tutkinnon suorittanut erikoislääkäri.

Niin monta Mount Everestiä kertoo ennen kaikkea peräänantamattomuudesta ja erilaisuuden hyväksymisestä itsessä. Se kertoo myös ennakkoluuloista vammaisuutta kohtaan, joita Victoria omalla persoonallisuudellaan onnistuu vähentämään. En tiedä olisiko minusta ollut siihen - en voi kuin ihailla henkilöä, joka pitää niin järkähtämättömästi kiinni unelmastaan ja tekee loputtomasti töitä sen saavuttamiseksi. Tämä olkoon opetukseksi meille kaikille.

Tekniset tiedot:
Webster, Diana ja Victoria Webster: Niin monta Mount Everestiä
Suomentaja: Aki Salmela
ISBN: 978-951-31-6294-8
Tammi 2011
Sidottu, 281 s.
Kirjastoluokka: 99.15

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...