torstai 31. toukokuuta 2012

Kirja-arvio: Tahdonko? Kuinka päädyin naimisiin

En ole lukenut Eat Pray Love-kirjaa enkä katsonut sitä elokuvana, mutta luin silti sen itsenäisen omaelämäkerrallisen jatko-osan Tahdonko? Kuinka päädyin naimisiin.Tapahtumat alkavat siitä, kun neljääkymmentä lähestyvä yhdysvaltalainen kirjailija ja toimittaja Elizabeth Gilbert on lähtenyt kariutuneen avioliiton seurauksena etsimään itseään maailmanympärimatkalta ja tapaa matkan aikana Kaakkois-Aasiassa brasilialaisen Felipen. Heidän välilleen syntyy romanttinen yhteys ja pian parilla on asunto Yhdysvalloissa, jossa Felipe voi oleskella aina kolmen kuukauden jakson - sitten on aika käydä ulkomailla, jotta hän voi hakea uutta kolmen kuukauden viisumia. Eräällä tällaisella uusimismatkalla Yhdysvaltain rajaviranomaiset  pysäyttävät Felipen ja karkottavat tämän maasta liian tiheiden viisumin uusimisten vuoksi. Pariskunnan ainoaksi lailliseksi mahdollisuudeksi elää yhdessä Yhdysvalloissa on avioliiton solmiminen - mutta kuinka se onnistuukaan kahdelta avioeron kokeneelta avioitumispelkoiselta ihmiseltä?

Tahdonko? Kuinka päädyin naimisiin on eräänlainen kertomus länsimaisen avioliiton historiasta. Gilbertin itsenäinen kirjailijan työ mahdollistaa sen, että he pystyvät odottamaan päätöstä Felipen pysyvämmälle oleskeluluvalle kierrellen ympäri Kaakkois-Aasiaa. Matkan aikana Gilbert valmistautuu henkisesti tulevaan avioliittoon tutkimalla sitä eri näkökulmista ja haastatellen paikallisia asukkaita heidän avioliittokokemuksistaan. Pian selviää, että monella on luultavasti liian suuret odotukset avioliiton onnea tuovasta vaikutuksesta, mikä voi tuoda liittoon liian paljon paineita. Avioliittoja ei myöskään solmita aina rakkaudesta, joskin järjestetyssäkin avioliitossa voi olla paljon läheisyyttä ja rakkautta. Teoksessa käydään läpi myös kristinuskon suhtautumista avioliittoon aina selibaatti-ihanteesta lähtien. Gilbert pohtii niin ikään tutkimusten ja omien ja läheistensä kokemustensa valossa avioliiton ja itsenäisyyden välistä suhdetta sekä sitä, miten avioliiton solmiminen vaikuttaa naisten elämään. Ja miksi niin monelle näyttävä vihkimistilaisuus on niin tärkeä, ettei sitä valmistellessa säästetä rahaa eikä vaivaa?

Gilbertin perusteellinen avioliittoon tutustuminen saa myös lukijan pohtimaan tarkemmin avioliiton olemusta ja sitä, miten käsitykset avioliiton suhteen vaihtelevat kulttuureittain ja aikakausittain. Ja mikäpä olisikaan ihanampi loppu tälle teokselle kuin se, että tämä pari saa toisensa pienieleisesti mutta virallisesti. Kirja on humoristiseen sävyyn kirjoitettu, mutta samalla kuitenkin tietoteos. Pienenä miinuksena pidän sitä, että tekstiä on kursivoitu ehkä liiankin kanssa.

Tekniset tiedot:
Gilbert, Elizabeth: Tahdonko? Kuinka päädyin naimisiin
Suomentaja: Eija Tervonen
ISBN: 978-951-1-24517-9
Otava 2011
Sidottu, 334 s.
Kirjastoluokka: 82.9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...