sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Muslimielämää

Kirjoitanpa sitten minäkin muutaman rivin YLE 1:llä esitetystä Muslimielämää-ohjelmasta, joka on parhaillaan toisella esityskierroksella. Kun jaksot lähetettiin ensimmäisen kerran jokin aika sitten, ohjelma tuli kannaltani huonoon kellonaikaan, joten en sitä silloin päässyt katsomaan. Pari viikkoa sitten satuin sattumalta YLE:n kanavalle ohjelman lähetysaikaan ja olen siis katsonut sitä nyt kahden jakson verran.

Ohjelma kieltämättä jakaa ajatuksia ja Googlea tutkimalla huomaa nopeasti, että ohjelmalle riittää puolestapuhujia mutta myös arvostelijoita. Lopetin ohjelmaa koskevien kommenttien lukemisen melko lyhyeen, sillä tunnelma alkoi käydä samanlaiseksi kuin muissakin muslimeja ja islamia koskevassa kirjoittelussa suomalaisilla keskustelupalstoilla: esiin nousi stereotyyppinen ajattelu naisten alistamisesta, pedofiliasta, suvaitsemattomuudesta ja ties mistä muusta. Yhtenä kyseenalaisena "huippuna" oli naishenkilö, joka kehuskeli sillä, että sekä hän että hänen muslimimiehensä juovat alkoholia ja ettei hänen miehensä koskaan rukoile. Tämän kommentin tarkoituksena oli ilmeisesti osaltaan poistaa muslimeja koskevia stereotypioita ja osoittaa, että mekin olemme tavallisia ihmisiä.

Muslimeja on moneen lähtöön ja voisin kuvitella, että islamin oppeja tiukasti noudattavat uskovat ovat siinä joukossa vähemmistönä. Muslimielämää-ohjelmaan valitut mentorit, Isra Lehtinen ja Anas Haijjar, edustavat muslimeita, joita käsittääkseni voi kutsua uskoviksi ja jotka ovat käyttäneet aikaa islamin opinkappaleiden opiskelemiseen. Silti olin kieltämättä näiden kahden katsomani jakson perusteella hieman pettynyt siihen, millä tavoin he ovat vastanneet islamia koskeviin väitteisiin viiden oppilaansa taholta. En ollut kovin vakuuttunut heidän antamistaan selityksistä - tai ainakaan jos en itse olisi muslimi, en olisi niellyt kaikkia vastauksia sellaisenaan. En ole lainkaan varma siitä, olisinko itse osannut selittää asiat sen paremmin, mutta odotukseni olivat kuitenkin korkeammalla. Olen huomannut, että toisinaan itselle itsestäänselvien asioiden selittäminen muille on vaikeaa - liekö tässä ollut sama tilanne?

Ylipäätään ohjelman alkuasetelma vaikutti päälleliimatulta: mahdollisimman pitkältä haetut ääripäiden edustajat ansaitsevat toki hekin tietoa islamista, mutta muutoksen vaatiminen kuudessa viikossa lienee turhan toiveikasta henkilöiltä, joiden ajatusmaailma ja elämäntapa ovat niin kaukana islamin ihanteista. Mitä ilmeisimmin tarkoituksena ei olekaan saada heitä palaamaan islamiin, vaan jakaa tietoa heille ja samalla sarjan katsojille. Vielä tässä vaiheessa on epäselvää, jääkö sarjan loppuvaikutelma positiiviseksi vai negatiiviseksi.

2 kommenttia:

 1. As salam alaikum

  Olen kanssasi samaa mieltä tässä kohdassa.
  "En ollut kovin vakuuttunut heidän antamistaan selityksistä - tai ainakaan jos en itse olisi muslimi, en olisi niellyt kaikkia vastauksia sellaisenaan."

  Itse katsoin tuon ohjelman jo ensimmäisellä kerralla ja olen sitä mieltä, että olisi voinnut paremminkin suunnitella sen jo heti alkuun.

  Mutta tosiaan meitä muslimeita löytyy moneen eri lähtöön. Itse esim. olen etsimässä uutta potkua henkilökohtaisen pyörityksen jälkeen.

  Oli mukavaa lukea sinun mielipidettäsi ohjelmasta.

  VastaaPoista
 2. Wa aleikum salam MK,
  kiitos kommentistasi! Odottelen tämän viikon jaksoa, katsotaan mitä se tuo tullessaan. Joka tapauksessa insha Allah saat elämällesi haluamasi suunnan. Kaikkea hyvää ja Jumalan siunausta sinulle, sisko.

  VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...