lauantai 23. kesäkuuta 2012

Kirja-arvio: Minne tytöt kadonneet

Yhdennessätoista Maria Kallio-dekkarissa päästään käsiksi yhteen viime vuosien puhutuimmista aiheista: maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten kohtaamiseen, joka johtaa pahimmillaan väkivaltaan, poliisin väliintuloon ja jopa kuolemaan. Keskustelupalstoilta tuttu ajatustenvaihto siitä, missä määrin maahanmuuttajien omia tapoja täytyy ymmärtää ja hyväksyä, on vahvasti läsnä myös tämän dekkarin sivuilla.

Tapahtumat saavat alkunsa siitä, kun Afganistanissa paikallisia poliiseja kouluttamassa ollut Maria Kallio palaa Suomeen ja saa pestin Espoon rikospoliisista. Espoossa katoaa lyhyen ajan sisällä kolme maahanmuuttajatyttöä, jotka ovat kotoisin Bosniasta, Sudanista ja Afganistanista. Pian tämän jälkeen löytyy surmattuna Noor, omaan päähuiviinsa kuristettu muslimityttö. Tyttöjä yhdistää se, että he kaikki ovat käyneet Tyttökerhossa, joka tarjoaa kaikille tytöille ja naisille tekemistä. Pojilta ja miehiltä on tilaan pääsy kielletty, joten se on ollut suosittu erityisesti maahanmuuttajatyttöjen keskuudessa.

Lähekkäin tapahtuneet katoamiset ja kuolemantapaus antavat viitteitä siitä, että tapauksilla olisi jotakin tekemistä keskenään. Kuvioon liittyy suomalaisia poikaystäviä, kunniakäsityksen määrittelyä ja rajanvetoa siitä, missä määrin maahanmuuttajatytöt voivat ottaa mallia suomalaisista kanssasisaristaan. Osallistuminen Tyttökerhoon on opettanut monille tytöille enemmän heidän oikeuksistaan, mutta kaikki ei ole niin mustavalkoista kuin jossakin vaiheessa tutkimuksia vaikuttaa. Lopputulos ei siten ole niin ennustettavissa kuin dekkarin lukemista aloittaessa voisi kuvitella.

Täytyy sanoa, että yhteen aikaan luin Leena Leena Lehtolaisen teoksia enemmänkin. Muutaman viimeisen vuoden aikana kaunokirjallisuus ja jännityskirjallisuus ovat kuitenkin jääneet vähän sivummalle, koska en ole tuntenut sitä enää omaksi lajikseni. Minne tytöt kadonneet ehti olla lukulistallani jonkin aikaa ja pääsi listalleni siksi, että olin kiinnostunut lukemaan siitä, miten Lehtolainen kuvaa maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten välistä kanssakäymistä ja ristiriitoja, jotka syntyvät kulttuurien ja erilaisten näkötapojen kohdatessa. Lehtolaisen tyyli kuvata tapahtumia on uskottava ja Maria Kallio henkilönä suorasanainen ja aikaansaava, joka itselleen uskollisena pitää päänsä ja johdattaa monisyisen tutkimuksen loppuun. Maria Kallio-fanit eivät tule tähän pettymään ja myös yhteiskunnallisista aiheista kiinnostuneelle teos tarjoaa pohdittavaa nyky-Suomen tapahtumista.

Tekniset tiedot:
Lehtolainen, Leena: Minne tytöt kadonneet
ISBN: 978-951-31-5625-1
Tammi 2010
Sidottu, 341 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...