maanantai 25. kesäkuuta 2012

Kirja-arvio: Parvekejumalat

Parvekejumalat-romaanin tapahtumat keskittyvät kahden Suomessa asuvan, mutta ajatusmaailmaltaan hyvin erilaisen nuoren naisen ja heidän lähipiirinsä elämän kuvaamiseen. Anis Muumin, somalialaista syntyperää oleva täysi-ikäisyyttä lähestyvä nuori nainen kapinoi perheensä perinteisiä islamilaisia arvoja vastaan. Hän käyttää huivia vain perheenjäsenten läsnäollessa, keksii keinoja päästä juhliin, kokeilee tupakkaa ja huumeita ja keksii sallitun tekemisen varjolla kaikkea kiellettyä.

Alla Pohjola, nykyisin tunnettu nimellä Alla-Zahra tai Zahra, on taiteilijaäidin tytär, jonka kasvatus on ollut ehkä liiankin sallivaa. Äiti esimerkiksi pitää netissä seksuaalipainotteista blogia ja vuosien varrella Alla lopettaa ystäviensä kutsumisen kotiin kummallisen äitinsä takia. Allan nuoruuteen on kuulunut monenlaisia kokeiluja, mutta hän tuntee edelleen etsivänsä itseään aina siihen saakka, kunnes islam astuu mukaan kuvioihin ja muuttaa hänen elämänsä lopullisesti. Alla-Zahra perustaa Halajan-ryhmän islamiin palanneille ja alkaa järjestää islamia käsittelevää tapahtumaa. Tapahtumasta kehittyy dramaattisella tavalla myös Aniksen elämän lopullisesti muuttava kokemus.

Teoksen ymmärtämiseksi itselleni oli ainakin hyötyä siitä, että luin takaliepeen kuvauksen ennen varsinaisen tarinan aloittamista, sillä tapahtumat alkavat suoraan ilman varsinaisia esittelyjä tai taustan kuvausta. Minua hieman oudoksutti se, että somalialainen nuori nainen on saanut nimen Anis ja hänen sisaruksensa ovat esimerkiksi Vanilja ja Fenkoli, kun romaanin suomalaisilla henkilöillä on kuitenkin normaalit nimet. Miksi tehdä tällainen jaottelu? Toisaalta löysin Alla-Zahran osuuksista monia itselleni tuttuja ajatuksia ja olisinkin halunnut tietää, onko Snellman mahdollisesti käyttänyt jotakuta tai joitakuita islamiin palanneita tämän romaanihenkilön esikuvana. Teos kuvaa kahdenlaista suhtautumista islamiin: islamin parissa syntyneen ja kasvaneen ja toisaalta islamin vasta aikuisiällä löytäneen ja osoittaa, kuinka eri tavalla samaan asiaan voi suhtautua. Mielestäni teos kuvaa hyvin myös sitä, millaisia paineita syntymämuslimeilla, varsinkin nuorilla, on länsimaisen yhteiskunnan jäseninä.

Tekniset tiedot:
Snellman, Anja: Parvekejumalat
ISBN: 978-951-1-22756-4
Otava 2010
Sidottu, 316 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...