lauantai 16. kesäkuuta 2012

Kirja-arvio: Salattu ihminen. Elämän syvät kysymykset ja parantava keskusteluOwe Wikström, ruotsalainen uskontopsykologian professori, käsittelee kirjassaan Salattu ihminen - elämän syvät kysymykset ja parantava keskustelu sielunhoidon ja psykoterapian välistä suhdetta. Kirja on siinä mielessä tarpeellinen, ettei ainakaan sen kirjoittamisajankohtana oltu sielunhoitajien koulutuksessa otettu tarpeeksi huomioon psykologisia näkökohtia ja toisaalta psykoterapeutit törmäävät usein eksistentiaalisiin kysymyksiin istuntojen aikana ilman riittävää valmistautumista tällaisten asioiden käsittelyyn.

Teoksen alku on teoreettinen ja käsittelee sitä, millä tavoin sielunhoito ja psykologia poikkeavat toisistaan tutkimusaloina ja työskentelykenttinä. Wikström tarkastelee myös sitä, miksi ihminen ylipäätään on uskonnollinen: millaisia tarpeita uskonto täyttää ja kuinka uskonnon ja kulttuurin välinen suhde näyttäytyy? Tämän jälkeen teoksessa pohditaan sitä, kuinka uskonto tulee esiin psykoterapeuttisissa keskusteluissa ja toisaalta sitä, millaista sielunhoito on luonteeltaan ja millä tavoin nämä kaksi alaa olisi yhdistettävissä toisiinsa.

Kirjassa on useita tapauskertomuksia, joiden pohjalta käy selväksi, että erityisesti elämän kriisitilanteissa olemassaoloon liittyvät ja muut syvät kysymykset nousevat usein pinnalle ja tällöin tarvitaan asiansa osaavaa auttajaa tukemaan avun tarpeessa olevaa. Teoksen lähtökohtana on kristillinen arvo- ja ajatusmaailma, mutta suurin osa teoksesta on sovellettavissa myös muihin kirjauskontoihin. Teos lienee suunnattu erityisesti alalla työskenteleville, mutta myös maallikkoa ajatellen mukana on esimerkkejä, joiden kautta teoreettinen keskustelu avautuu paremmin. Pidän itse enemmän Wikströmin uudemmista kirjoista, joissa on tähän teokseen verrattuna mukana enemmän hänen henkilökohtaisia kokemuksiaan ja ajatuksiaan. Uskonnon ja psykologina välisestä suhteesta kiinnostuneelle tämä teos on kuitenkin varmasti mielenkiintoista luettavaa.

Tekniset tiedot:
Wikström, Owe: Salattu ihminen. Elämän syvät kysymykset ja parantava keskustelu
Suomentaja: Taisto Nieminen
ISBN: 951-625-656-2
Kirjapaja 2000
Sidottu, 471 s.
Kirjastoluokka: 20.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...