lauantai 30. kesäkuuta 2012

Kirja-arvio: Tästä tytöstä tulee jotakin. Liberian presidentin elämä

Tästä tytöstä tulee jotakin - Liberian presidentin elämä on tuhti paketti Liberian lähihistoriaa Afrikan mantereen ensimmäisen naispresidentin näkökulmasta kerrottuna. Ellen Johnson Sirleaf syntyi poliitikkoisän ja tämän aikaansaavan äidin muodostamaan perheeseen ja sai mahdollisuuden opiskella niin pitkälle kuin halut ja taidot riittivät. Hän solmi avioliiton ollessaan 18-vuotias ja sai nopeasti neljä poikaa. Lähinnä taloustieteisiin painottuvat opinnot veivät Johnson Sirleafin mukanaan Yhdysvaltoihin, ja väkivaltainen avioliitto päättyi pian eroon. Yhtä lukuun ottamatta pojat jäivät isälleen.

Talouden lainalaisuuksien tuntemus koitui Johnson Sirleafin ja luultavasti koko Liberian menestykseksi, sillä kotimaahansa palatessaan hän työskenteli talousministeriössä ja sittemmin myös YK:n eri toimielimissä kotimaassaan ja Yhdysvalloissa. Jo poliittisen uransa alkuvaiheissa hän huomasi korruption aiheuttamat vaikeudet kotimaassaan ja hänen ärhäkät kannanottonsa johtivat siihen, että hän joutui kahdesti poliittiseksi vangiksi. Se antoi hänelle kuitenkin vain enemmän päättäväisyyttä jatkaa taistelua omantuntonsa mukaisesti. Lopulta vuonna 2006 hänet valittiin maansa ensimmäiseksi naispresidentiksi.

Teos on Liberian lähihistoriasta ja poliittisista käänteistä kiinnostuneelle tuore ja kattava lukupaketti. Vaikka sen sisältö on paikoin hyvinkin poliittisesti painottunut, siitä löytyy myös muita mielenkiintoisia kuriositeetteja, kuten vaikkapa Firestonen vaikutus Liberian taloudelliseen ja muuhun kehitykseen sekä kuvauksia siitä, millaista on tehdä vaalityötä sadekauden vaivaamassa maassa, jossa sadeviitat osoittautuivart varsinaiseksi hittituotteeksi. Lähivuosikymmenet ovat olleet Liberian ja useiden muiden Afrikan maiden kannalta epävakaita, mutta kaikeksi onneksi Johnson Sirleafin esimerkiksi antaa toivoa siitä, että suunta kohti parempaa on löytynyt. Toivottavasti sama kehityskulku jatkuu myös hänen ensimmäisen presidenttikautensa jälkeenkin.

Tekniset tiedot:
Johnson Sirleaf, Ellen: Tästä tytöstä tulee jotakin. Liberian presidentin elämä
Suomentaja: Soili Takkala
ISBN: 978-951-1-23653-5
Otava 2011
Sidottu, 398 s.
Kirjastoluokka: 99.3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...