torstai 21. kesäkuuta 2012

Tutkimus: Helvetin pelko pitää rikoshalut kurissa

Seuraavassa tänään Helsingin Sanomissa julkaistu uutinen tutkimuksessa, jossa on tutkittu uskonnon ja epäeettisen toiminnan välistä yhteyttä.

Rikollisuus ja epäeettinen toiminta on yleisempää kulttuureissa, jotka uskovat hyväntahtoiseen ja anteeksiantavaan jumalaan. Sen sijaan uskonnot, joissa on voimakas rankaiseva elementti, hillitsevät rikollisuutta tehokkaammin.

"Uskontoja pidetään usein suojamuurina epäeettistä toimintaa vastaan", sanoo tutkimusta johtanut professori Azim Shariff Oregonin yliopistosta "Tutkimuksemme kuitenkin osoittaa, että epäeettisen toiminnan kontrolloimisessa vielä tärkeämpää on se, mitä nuo uskonnot opettavat."

Tutkijat keräsivät aineistoa useista eri lähteistä. Aineisto uskosta helvettiin, taivaaseen, jumalaan ja tiedot uskonnollisesta osallistumisesta oli peräisin World Values ja European Values -kyselytutkimuksista, joita on toteutettu säännöllisesti vuodesta 1981 alkaen.

Rikostilastot tulivat YK:n tilastoista ja ne kattoivat murhat, ryöstöt, raiskaukset, kidnappaukset, päällekarkaukset, taskuvarkaudet, päihteisiin liittyvän rikollisuuden, autovarkaudet, asuntovarkaudet ja ihmiskaupan. Taustamuuttujista otettiin huomioon maan vallitseva uskonto, taloudellinen epätasa-arvo, elinajanodote ja vankiluku.

Kaiken kaikkiaan Oregonin yliopiston tutkimuksessa oli yli 140 000 ihmistä 67 eri maassa.
Tulokset osoittivat voimakkaan yhteyden ihmisten uskomusten ja rikostilastojen välillä. Usko helvettiin ennusti alhaisia rikostilastoja, mutta usko taivaaseen ja armoon ennusti korkeaa rikollisuutta. Kyseessä on kuitenkin korrelaatiotutkimus, joka ei suoranaisesti osoita syyn ja seurauksen yhteyttä.

Shariffin mukaan samanlaisia tuloksia on saatu psykologisissa kokeissa. Viime vuonna Shariffin ryhmä osoitti, että ihmiset ovat valmiimpia pettämään, jos he uskoivat anteeksiantavaan kuin rankaisevaan jumalaan.

Vuonna 2003 Harvardin yliopiston tutkijat puolestaan osoittivat, että bruttokansantuote on korkeampi sellaisissa maissa, joissa ihmiset uskovat enemmän rankaisevaan kuin hyväntahtoiseen jumalaan. "On mahdollista, että jos ihmiset eivät usko rangaistukseen tuonpuoleisessa, heillä ei ole yhtä paljon motivaatiota toimia eettisesti", sanoo Shariff.

Lähde: http://www.hs.fi/ulkomaat/Tutkimus+Helvetin+pelko+pit%C3%A4%C3%A4+rikoshalut+kurissa/a1305575960845

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...