tiistai 24. heinäkuuta 2012

Kirja-arvio: Iran. Työtä ja seikkailuja ruusujen ja satakielten maassa

Glenn Willstedt vietti kaksi vuotta (1967-1968) Iranissa työskennellen yhtenä merkittävän kansainvälisen maatalousprojektin työntekijöistä. Willstedtin vastuulle kuului keinokastelun suunnitteleminen Lounais-Iranin alueella, jossa vesi on harvinainen luonnonvara. Willstedtin elinikäisenä haaveena oli nähdä vieraita kansoja ja oppia uusia asioita, ja 1960-luvun lopulla hänen kaltaisensa kahden vuoden ulkomaankomennuksen saaneet olivat harvemmassa kuin nykyään. Pelkästään koulutus Hollannissa ja kahden viikon mittainen matka junalla Euroopan halki Iraniin olivat kokemuksia sisänsä. Koska lomat olivat lyhyitä ja matkat kalliita, Willstedt pysytteli koko kaksivuotisen rupeaman työmaassaan.

Teos on päiväkirjamuotoon kirjoitettu. Osa merkinnöistä on vain lauseen tai parin mittaisia, osa sisältää enemmän arjen ja työn sekä paikallisten asukkaiden, maisemien ja elintapojen kuvausta. Farsin kielen opetteleminen mahdollisti Willstedtille laajemman yhteydenpidon paikallisten asukkaiden kanssa, mikä osoittautui välttämättömäksi projektin onnistumisen kannalta. Koko aika ei mennyt kuitenkaan työtekooon, vaan hänelle tarjoutui mahdollisuus tehdä matkoja ympäri maan, esimerkiksi paimentolaisten luokse ja Isfahaniin.

Vaikka teos kertoo neljänkymmenen vuoden takaisista asioista ja tapahtumista, kirjan taitto on raikas ja kieli nykyaikaista, sillä teos on julkaista vasta hiljattain. Avoimeksi kysymykseksi jääkin, miksi teos on julkaistu vasta nyt. Joka tapauksessa Willstedtin kokemukset ovat mielenkiintoista luettavaa, jolla uskon olevan myös kansanperinteen tutkimuksen kannalta historiallista arvoa. Teoksen lopussa on useamman sivun mittainen valokuvaliite.

Tekniset tiedot:
Willstedt, Glenn: Iran. Työtä ja seikkailuja ruusujen ja satakielten maassa
ISBN: 978-952-498-910-7
Books on Demand 2011
Sidottu, 216 s.
Kirjastoluokka: 99.6

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...