maanantai 9. heinäkuuta 2012

Kirja-arvio: Kuin höyhen myrskytuulessa. Kiinalaistytön tarina

Kuin höyhen myrskytuulessa - kiinalaistytön tarina johdattaa lukijan keskelle Kiinan kulttuurivallankumousta. Teoksen päähenkilönä on kiinalaistyttö Emily, jonka varhaisimmat muistot ulottuvat aikaan, jolloin hän oli kolmivuotias. Kirjassa hän kertoo omakohtaisia muistoja ja kokemuksiaan 1960-luvun alusta 1980-luvun alkupuolelle. Emilyn perhe luokiteltiin vastavallankumouksellisiin tai mustiin sen vuoksi, että hänen isänsä oli opiskellut Yhdysvalloissa ja toimi opettajana yliopistossa. Tästä leimasta Emily ja hänen perheenjäsenensä saivat kärsiä parinkymmenen vuoden ajan tavalla, jota nykyajan länsimaisessa valtiossa elävä pystyy tuskin uskomaan todeksi.

Punakaartilaisten ollessa voimissaan ja johtaja Maon hallitessa Kiinaa ainoan sallitun puolueen sanomaa vastaan asettuvat saivat tuntea vakaumuksensa nahoissaan. Emily muistaa käyneensä kolmivuotiaan isänsä luona, jota pidettiin tuolloin keskitysleirillä. Vaikka isä vapautui, perheen elinolosuhteet olivat hyvin vaatimattomat, ruokaa ei ollut riittävästi ja puolue määritteli heidän asuinpaikkansa perheen mielipidettä huomioimatta. Emily sai ajoittain käydä koulua, mutta koulu oli myös pitkiä aikoja suljettuna ja silloin Emilyn tehtävä oli auttaa muuta perhettään hoitamalla veljiään, kun vanhemmat eivät siihen kyenneet. Hänen lapsuutensa päättyi varhain aikuiselämän velvollisuuksien ja huolien kutsuessa. Perheen arvokkaiden kirjojen tehtäväksi tuli toimia vessapaperina tai nuotion sytykkeinä, sillä puolueen vastainen toiminta oli tiukasti kielletty. Julkisissa nöyryyttämistilaisuuksissa vastavallankumoukselliset joutuivat julkisesti tunnustamaan uskollisuuttaan johtaja Maolle.

Teoksen tarina on kaiken kaikkiaan uskomaton, lapsen suulla kerrottu kuvaus unohtumattomasta ajanjaksosta Kiinan historiassa. Maon kuolema Emilyn ollessa lähes parikymppinen muutti kuitenkin monia asioita: Emily pääsi veljensä kanssa esimerkiksi toivomaansa yliopistoon ja pois maaseudulta, jonne hänet oli aikaisemmin pakotettu asumaan. Merkille pantavaa teoksessa on se, että tapahtumat tuntuvat lipuvan eräänlaisena ketjuna: vuosi vaihtuu toiseksi, mutta varsinaisia vuosilukuja ei mainita ollenkaan. Kaikeksi onneksi teoksella on onnellinen, toivoa herättävä loppu kaikkien raskaiden vaiheiden jälkeen. Tämänä kirjan voi lukea mainiosti, vaikka ei juurikaan tietäisi ennestään Kiinan kulttuurivallankumouksen ajasta.

Tekniset tiedot:
Wu, Emily ja Larry Engelmann: Kuin höyhen myrskytuulessa. Kiinalaistytön tarina
Suomentaja: Ari Ahola
ISBN: 978-951-20-7798-4
Gummerus 2008
Sidottu, 384 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...