sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Kirja-arvio: Layla

Nuori kurdinainen Layla viettää hääyönsä vuotamatta verta. Hänen aiheuttamansa häpeä on perheelle niin suuri, että hän on hengenvaarassa ja joutuu pakenemaan kotoaan ja maasta tuttunsa Tamaran kanssa. Asiaa ei auta se, että immenkalvo on puhjennut lapsuuden sirkusretkellä ja että Layla on joutunut sittemmin myös veljensä raiskaamaksi. Väärennetyllä passilla Laylan onnistuu matkata ensin Saksaan ja sieltä edelleen Suomeen, jossa hänelle on luvattu töitä. Kotiapulaisen töitä tehnyt Layla joutuukin hieman toisenlaisen elinkeinon pariin kuin oli luullut.

Helsingin Kruunuhaassa Helena Ranta, alkoholisoitunut ja ainoan lapsensa huoltajuuden menettänyt nainen etsii itselleen työtä vakuuttaakseen sosiaalityöntekijät siitä, että hän pystyy huolehtimaan itsestään ja pojastaan. Hän tapaa tuttunsa kautta miehen, joka toimi parittajana. Helenasta tulee seksityöntekijä kahden muun samassa asunnossa työskentelevän naisen kanssa. Toinen hänen työkavereistaan tulee olemaan Layla.

Laylan isä ja veli seuraavat johtolankoja etsiessään Laylaa ja löytävät ennen pitkää itsensä Suomesta. Samaan aikaan Helenan luona käy Mika Jaussi, maahanmuuttokriittinen opiskelija. Jotakin odottamatonta tapahtuu, sillä mies päättää ampua maahanmuuttoministerin, mutta menettää pian tämän jälkeen sydämensä Laylalle ja löytää uuden uskonnollisen vakaumuksen islamista. Ennen pitkää käy kuten arvata saattaa, kenellekään kirjan henkilöistä ei käy oikein hyvin. Laylan onnistuu tappoyrityksestä huolimatta säilyä hengissä ja palata Turkkiin, mutta muutama muu henkilö kuolee tai päätyy vankilaan.

En ole aikaisemmin lukenut Jari Tervon tuotantoa, mutta tartuin Laylaan sen teeman vuoksi. Laylan tarina voisi olla totta. Teos kuvaa ihmiskaupan kansainvälisiä kuvioita, vaikka juoni meneekin jossakin kohti hieman yli täyden uskottavuuden. Perheensä hylkäämän nuoren naisen elämä voi kuitenkin olla rankkaa ja varsinkin ilman elämänkokemusta riski päätyä hyväksikäytetyksi on suuri. Laylan tarina kulkee samanaikaisesti usealla eri tasolla ja henkilöiden taustakertomukset on rakennettu huolellisen oloisesti. Teos ei ole aivan omaa tyylilajiani, mutta antaa toki viitteitä raa'asta nykymaailmasta.

Tekniset tiedot:
Tervo, Jari: Layla
ISBN: 978-951-0-38277-6
WSOY 2011
Sidottu, 362 s.
Kirjastoluokka: 1.4

3 kommenttia:

 1. Layla on potaskaa. Kirjan nimikin on kirjoitettu väärin ja kaikki kurdin kieliset lauseet ovat kirjassa ihan päin mäntyä. Saisi Tervo ottaa asioista selvää ennenkuin kirjoittaa potaskaa.

  VastaaPoista
 2. Jep, tämä kirja-arvio kiteyttää paljon:

  http://huseinmuhammed.puheenvuoro.uusisuomi.fi/84961-jari-tervo-kirjoittaa-hatarin-tiedoin

  VastaaPoista
 3. Layla on tosiaan kaunokirjallisuutta ja sen mukaisesti mielestäni sille tulee sallia joitakin kaunokirjallisia vapauksia. Tervo ei ole tietääkseni väittänyt, että kyseessä olisi tietoteos, vaikka en näe syytä häntä sen enempää puolustellakaan. Omankin arvioni mukaan juoni menee paikoittain uskottavuuden rajan yli.

  VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...