lauantai 28. heinäkuuta 2012

Kirja-arvio: Moniääninen Intia. Kirjoituksia historiasta, kulttuurista ja identiteetistä

Nobel-palkittu intialainen taloustieteilijä Amartya Sen on koonnut teokseensa Moniääninen Intia - kirjoituksia historiasta, kulttuurista ja identiteetistä esseitään, jotka on aikaisemmin julkaistu eri yhteyksissä 1990-luvun puolivälistä 2000-luvun puoliväliin asti. Teos on jaettu neljään osaan, jotka pyrkivät kokoamaan löyhien otsikoiden alle monenkirjavia aiheita niin Intian vaiherikkaasta historiasta, kulttuurista, poliittisesta elämästä kuin identiteettiin ja ajanlaskuun liittyvistä kysymyksistäkin.Koska Intiasta on mahdotonta kirjoittaa rajaamatta käsittelynäkökulmaa jollakin tapaa, on Sen valinnut lähestymistavakseen Intian moniäänisyyden: demokratian kehittymisen nimenomaan osittain irrallaan siihen länsimaissa liitetyistä yhteyksistä.

Kirjan alkupuoli on aika teoreettinen ja painottuu paljolti politiikkaan, joten joudun paljastamaan, että olin jättää koko teoksen lukemisen kesken ensimmäisten parinkymmenen sivun perusteella. Esseiden aihepiiri kuitenkin muuttuu mielenkiintoisemmaksi mitä pitemmälle teos etenee, ja käytännön esimerkit valottavat uusia puolia Intiasta. Itselleni tuli uutena tietona ainakin se, millaiset Kiinan ja Intian väliset suhteet ovat olleet ja kuinka Intian varhaisimpien dokumenttien heikko tallennustapa (esimerkiksi muistiin kirjoittaminen puiden kuoreen kiveen hakkaamisen sijaan) on johtanut siihen päätelmään, ettei Intialla ole niin monimuotoista historiaa kuin mitä muita kautta on osoitettu olleen. Intia on myös maailman kolmanneksi väkirikkain muslimimaa, ja Sen käsitteleekin uskontoon liittyviä kysymyksiä tuoreesta näkökulmasta. Naiskysymykset saavat oman osansa, samoin kuin esimerkiksi terveydenhuolto ja intialainen elokuvatuotanto.

Mielestäni kirjan ehdoton etu on se, että sen kirjoittaja on itse intialainen. Senin lukeneisuus tulee esiin siinä, että hän tuo kotimaastaan esiin näkökohtia, joita julkisessa keskustelussa on usein unohdettu, mutta toisaalta ei sorru kaunistelemaan totuutta. Mielestäni Moniääninen Intia on nykyaikainen tietoteos parhaimmillaan ja sopii luultavasti paremmin Intian poliittisesta ja yhteiskunnallisesta elämästä kiinnostuneelle kuin nojatuolimatkailijalle.

Tekniset tiedot:
Sen, Amartya: Moniääninen Intia. Kirjoituksia historiasta, kulttuurista ja identiteetistä
Suomentaja: Tiina Wikström
ISBN: 978-952-5534-51-1
Basam Books 2007
Sidottu, 437 s.
Kirjastoluokka: 42.9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...