sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Kirja-arvio: Moottoripyörällä Himalajalle

Palkitun Kahvia ja guruja eli kolme vuotta Intiassa-teoksen kirjoittanut toimittaja ja joogaopettaja Satu Rommi jatkaa uusimmassa matkakirjassaan Intiaan tutustumista. Siinä missä aikaisemmassa teoksessaan Rommi pyrkii sulautumaan osaksi intialaisia ja asua paikallisten keskuudessa mahdollisimman samaan tapaana heidän kanssaan, on nyt arvioitavana olevassa teoksessa lähtökohtana se, että hän matkustaa yhdessä italialaisen, nimettömäksi jäävän miesystävänsä ja tämän kaverin ja tyttöystävän kanssa vanhalla Royal Enfield-moottoripyörällä kohti Intian pohjoisinta osaa täysin reppumatkalaisen roolissa.

Matka alkaa Rommin kotipaikasta Mysoresta kahden vuorokauden junamatkalla lähemmäksi moottoripyöräilyn aloituspaikkaa ja jatkuu vaihtelevalla nopeudella Lehiä ja viimeistä määränpäätä Ladakhia. Kaikeksi onneksi Royal Enfield-moottoripyöriä valmistetaan Intiassa, joten varaosia on saatavilla matkan varrella ja mekaanikkojen palvelukset tulevatkin moneen kertaan tarpeeseen. Teos on hyvä osoitus siitä, ettei Intiassa kannata suunnitella asioita turhan tarkasti etukäteen ja tiuka aikataulu on parasta unohtaa kokonaan. Yleensä asioilla on tapana mennä juuri niinkuin ei olisi kuvitellut, mikä selviää jo matkan alussa, kun toinen seurueen moottoripyöristä jää saapumatta perille matkan aloittamiseksi. Vähitellen matka kuitenkin etenee, vaikkakin Rommin omin sanoin hän kokee kaipaamansa syvän henkisen tilan vain kerran, erään luostarivierailun aikana. Valitettavasti myös läheltä piti-tilanteita Intian liikenteessä tulee vastaan useammin kuin toivoisi.

Kirja on pienikokoinen ja sujuvasti kirjoitettu, joten se on sopivaa helle- tai sadepäivän luettavaa Intiasta, matkailusta ja moottoripyöristä kiinnostuneelle lukijalle. Rommin puolesta harmittelin sitä, että loppumatka oli jonkinlaista kilpailua aikaa vastaan, sillä Rommia odotti joogaopetus Singaporessa heti Himalajan- matkan jälkeen. Teos on mielestäni samaa tasoa kuin Rommin aikaisempi matkakirja, joten tätä voi lämmöllä suositella.

Tekniset tiedot:
Rommi, Satu: Moottoripyörällä Himalajalle
ISBN: 978-952-260-038-7
Basam Books 2011
Sidottu, 174 s.
Kirjastoluokka: 42.9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...