maanantai 20. elokuuta 2012

Kirja-arvio: The Islamist. Why I joined radical Islam in Britain, what I saw inside and why I left

Ed Husain on pakistanilaisen isän ja bangladeshilaisen äidin poika ja asui koko lapsuutensa vanhempiensa kanssa Lontoossa. Elämä 1980- ja 1990-luvun Iso-Britanniassa oli haastavaa, ja varsinkin poikakoulussa Husain tunsi itsensä yksinäiseksi.Vaikka suurin osa muista oppilaista oli Husain tapaan muslimeja, hänen oli vaikea ystävystyä kenenkään kanssa. Husainin perhe oli maltillisen uskovainen ja perheellä oli tapana käydä säännöllisesti paikallisessa moskeijassa.

Koko Husainin elämä tuntui muuttuvan hänen viimein löydettyä ystävän, muslimipojan, joka kävi rukoilemassa toisessa moskeijassa. Hänen kauttaan Husain tutustui islamin poliittiseen puoleen ja järjestöön, joka ajoi poliittisen islamin ja islamilaisen valtion asiaa erityisesti Bangaldeshissa ja sen naapurivaltioissa. Husain lähti mukaan järjestön toimintaan, mutta peitteli tarkasti uutta kiinnostustaan vanhemmiltaan, joiden tiesi paheksuvan moista toimintaa. Islamilaisen valtion perustamisesta ja radikaalin poliittisen islamin sanoman levittämisestä muodostui Husainille tärkeä elämän sisältö ja hän käytti paljon aikaa järjestön kautta vaikuttamiseen.

Toinen merkittävä muutos Husainin elämässä tapahtui hänen ymmärtäessään, että paikallisen islamilaisen valtion perustamisen sijaan hän voisi olla mukana levittämässä sanomaa globaalimmalla tasolla. Hän vaihtoi järjestöä ja liittyi Hizb ut-Tahrir-järjestön jäseneksi. Husain vietti aktiivista opiskelijaelämää levittäen radikaalin islamin sanomaa opiskelupaikassaan ja järjestötoiminta ajoi opiskelujen edelle.

Merkittäväksi käännekohdaksi muodostui kuolemantapaus, jonka aiheuttajaksi paljastui islamistiliike. Jokin Husainin ajattelussa muuttui ja hän ymmärsi, ettei radikaali islam ole islamia puhtaimmassa muodossaan. Useat järjestön jäsenet tunsivat kyllä poliittisen elämän, mutta eivät osanneet rukoilla eivätkä hallineet muslimien peruskäyttäytymisetikettiä. Husain löysi uuden henkisen kodin islamin suufilaisesta suuntauksesta ja päätti opetella arabian kielen ymmärtääkseen islamia mahdollisimman perusteellisesti. Hän matkasi vaimonsa kanssa opiskelemaan Syyriaan ja sittemmin Saudi-Arabiaan. Husain arvostelee erityisesti Saudi-Arabian wahhabilaista liikettä, joka on hukannut islamin syvimmän ytimen. Esimerkiksi Mekassa suuret hotellikompleksit ovat haudanneet alleen pyhän kaupungin hartaan tunnelman. Takaisin Iso-Britanniaan palatessaan hän ymmärtää olevansa suufilaisuuden polulla yhä puolimatkassa, mutta löytäneensä oikean suunnan elämälleen. Viiden vuoden jakso radikaalin islamin tiellä on vihdoin takana ja elämä hengellisen islamin suunnalla hyvällä alulla.

The Islamist on mukaansa tempaava kasvutarina britannialaisesta pojasta, joka vietti melko yksinäisen lapsuuden ja ajautui ensimmäisen kunnon ystävän löydettyään radikaalin islamin pariin. Vähitellen hän kasvoi hengellisempään suuntaan ja arvostelee suorasanaisesti monia matkallaan nähtyjä ilmiöitä, joita monet pitävät islamiin kuuluvina, mutta jotka eivät ole islamin hengen mukaisia. Teoksen loppupuolella on ilahduttavaa lukea Husainin hengellisen puolen heräämisestä. Sanalla sanoen mielenkiintoinen teos.

Tekniset tiedot:
Husain, Ed: The Islamist. Why I joined radical Islam in Britain, what I saw inside and why I left
ISBN: 978-0-141-03043-2
Penguin Books 2007
Nidottu, 288 s.
Kirjastoluokka: 28.7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...