maanantai 13. elokuuta 2012

Kirja-arvio: Luvaton norjalainen

Maria Amelie oli 15-vuotias, kun hän pakeni vanhempiensa kanssa Ossetiasta, Venäjän Kaukasukselta, Suomeen. Perhe oli ollut hengenvaarassa kotimaassaan ja turvapaikan hakeminen toisesta maasta tuntui ainoalta oikealta ratkaisulta. Perhe ehti asua Oravaisten vastaanottokeskuksessa puolitoista vuotta, kun he saivat kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa. Marian lukio jäi kesken, Suomessa syntyneet ystävyyssuhteet katkesivat ja elämä tuntui murenevan palasiksi, kun päätös annettiin.

Perhe päätti matkustaa laittomasti rajan yli Norjaan ja hakea oleskelulupaa pakolaisstatuksella. He asuivat aluksi vastaanottokeskuksessa muiden pakolaisten kanssa. Perheen onnistui tutustua ystävällisiin norjalaisiin, joiden luota he saivat myös viihtyisän asunnon. Perheen oli aluksi vaikea yrittää kotoutua Norjaan: kipeät muistot Suomessa saadusta kielteisestä päätöksestä tekivät heidät varovaiseksi, ja etäisyyden pitäminen ihmisiin tuntui tavalta pitää itsensä henkisesti kasassa. Maria pääsi opiskelemaan lukioon, mutta piti taustansa visusti salassa. Lukiosta valmistumisen jälkeen hän haki ja pääsi Trondheimin yliopistoon opiskelemaan kulttuuriantropologiaa. Yliopiston oheistoiminta vei hänet mukanaan ja hän pääsi tekemään paljon vapaaehtoistyötä festivaaleilla.

Kaiken tämän keskellä perhe sai kielteisen päätöksen ja heidät määrättiin käännytettäviksi. Maria ja hänen vanhempansa jäivät asumaan Norjaan maan alle: ilman henkilötunnusta, tehden töitä pimeästi, mutta yrittäen säilyttää arvokkuutensa ja mielenterveytensä. Tähän mennessä Maria oli ehtinyt rakentaa elämänsä Norjaan maassa vietettyjen kahdeksan vuoden aikana, joten kun hänelle tarjottiin mahdollisuutta elää maassa väärennetyllä passilla ja henkilöllisyydellä, hän halusi mieluummin kirjoittaa kokemuksistaan kirjan. Teos onkin rehellisesti kirjoitettu ja valottaa pakolaisten elämää ennenkokemattomalla tavalla. Toivon sen myös lisäävänä inhimillisyyttä suhtautumisessa pakolaisuutta kohtaan: Maria Amelie osoittaa, että vain äärimmäisen harvat lähtevät vapaaehtoisesti omasta kotimaastaan ja että eläminen vuosikausia jonkinlaisessa välitilassa on hyvin kuluttavaa. Kirja herättää myös toivoa uskoa omiin unelmiin ja päämääriin, vaikka tilanne olisi päällisin puolin epätoivoinen. Nostan hattua Marian rohkeudelle hänen rakentaessaan jotakin pysyvämpää kaiken tilapäisyyden keskelle.

Tekniset tiedot:
Amelie, Maria: Luvaton norjalainen
Suomentaja: Päivi Kivelä
ISBN: 978-952-264-079-6
Into Kustannus 2011
Nidottu, 207 s.
Kirjastoluokka: 99.1

1 kommentti:

 1. Asalamu alaikum,

  Thanks for sharing.

  The Lion's Claws! Come have a look I dare you :)

  If you like follow & share your thoughts please.

  Take Care

  VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...