maanantai 27. elokuuta 2012

Kirja-arvio: Piilottajan päiväkirja

Juha Suoranta, Tampereen yliopistossa työskentelevä aikuiskasvatuksen professori, joutuu eräänä päivänä elämänsä haasteen eteen: hän saa viestin verkostojensa kautta eräästä afganistanilaisnuorukaisesta, joka on määrätty käännytettäväksi takaisin Kreikkaan seuraavana päivänä. Avuntarve on siis ilmeinen ja erittäin kiireinen ja Suoranta tekee intuitionsa perusteella päätöksen auttaa nuorukaista, Ashrafia. Suoranta pitää päiväkirjaa, jossa seurataan puolen vuoden ajan lähes päivittäin tehtyjen muistiinpanojen kautta heidän yhteiseksi muodostunutta tavoitettaan löytää Ashrafille paikka Suomessa.

Piilottajan päiväkirja kertoo ruohonjuuritasolla, miten suomalainen maahanmuuttopolitiikka vaikuttaa pakolaisiin, joihin Ashrafkin lukeutuu. Hän on saapunut Euroopan maista ensimmäisenä Kreikkaan, josta hänen on onnistunut matkata Suomeen. Käännystyspäätöksen perusteella hänet ollaan palauttamassa takaisin Kreikkaan, vaikka on tiedossa, että pakolaisten olot siellä ovat ala-arvoiset eivätkä useat muut Euroopan maat lähetäkään pakolaisia sinne. Selviää myös, että Ashrafin turvapaikkahakemus on käsitelty Suomessa puutteellisesti. Suorannasta muodostuu Ashrafille tukihenkilö, joka yrittää löytää hänelle suojapaikan kirkon ja tuttaviensa kautta. Viimein hänen onnistuu järjestää Ashrafin käännytykselle toimeenpanokielto, joka antaa heille hieman enemmän aikaa löytää hänelle perusteita saada turvapaikka Suomesta. Tutuksi tulevat niin Maahanmuuttovirasto, eri kirkkolliset yhteisöt kuin kansanopistot ja kansalaisjärjestötkin. Teoksen lopussa Ashraf on saanut opiskelupaikan ja sitä kautta asuntolapaikan, mutta hän jää odottamaan vielä hallinto-oikeuden lopullista päätöstä asiassaan.

Piilottajan päiväkirja kertoo eräänlaisesta kansalaistottelemattomuudesta, toimimisesta omantunnon äänen mukaan silloin, kun Suomen laki tuntuu eettisesti väärin laaditulta.  Se kertoo myös siitä kuilusta, joka lainsäätäjillä ja päätöksentekijöillä on turvapaikan- ja oleskeluluvan hakijoihin. Virastoissa tehdyt päätökset vaikuttavat päätöksien kohteina olevien henkilöiden elämään usein hyvin perustavanlaatuisella tavalla, ja esimerkiksi kirkko on ottanut kantaa asiaan antamalla suojan joillekin käännytyspäätöksen saaneille pakolaisille. Samalla teos kertoo kuitenkin myös monista Suorannan tapaamista empaattisista ihmisistä, jotka vilpittömästi haluavat auttaa. Kantaaottavana tämä teos voisi toimia hyvänä keskustelunavauksena Suomen pakolais- ja maahanmuuttopolitiikan ja käytäntöjen kehittämiseksi.

Tekniset tiedot:
Suoranta, Juha: Piilottajan päiväkirja
ISBN: 978-952-5675-61-0
Into Kustannus 2010
Nidottu, 142 s.
Kirjastoluokka: 32.21

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...