torstai 23. elokuuta 2012

Kirja-arvio: Polkupyörällä Thaimaasta Vietnamiin. Hymyn voimaa ja sodan jälkiä

Lukija matkaa Matti Rämön neljännessä pyöräilykirjassa Polkupyörällä Thaimaasta Vietnamiin - hymyn voimaa ja sodan jälkiä Kaakkois-Aasian vaihtelevilla teillä. Matka alkaa Bangkokista, josta Rämö polkee Thaimaan rajan poikki Kambozhaan, Vietnamiin, Laosiin ja takaisin Thaimaahan. Matka kestää yhteensä lähes kaksi kuukautta, lokakuusta joulukuun puoliväliin vuonna 2009 ja poljettuja kilometrejä kertyy kaikkiaan noin 4500.

Rämön aikaisempien teosten tapaan hän on tehnyt matkansa aikana päivittäin muistiinpanoja ja koonnut nyt myöhemmin päiväkirjamuotoiseksi matkakirjaksi. Kerronta on siksi yksityiskohtaista ja matkan tunnelmaan ja Rämön mielialaan on helppo samastua. Rämöllä tuntuu olevan asenne kohdallaan: aikaisemmat pitkät pyörämatkat ovat osoittaneet, että päivämatkojen pituutta ja aikataulua ei kannata suunnitella liian tiukaksi, sillä odottamattomia tapahtumia on aina luvassa. Matka taittuukin Thaimaan melko kaupallistuneesta ilmapiiristä ja suhteellisen hyväkuntoisilta teiltä sodan muistoista toipuvaan Kambozhaan. Vietnamin tiet ovat matkan huonokuntoisimmat ja nousu kohti Laosia paikoittain erittäin raskas pitkien ja jyrkkien nousujen vuoksi. Laosissa sää käy yhä viileämmäksi, mutta paluu Thaimaahan käy kuitenkin jouheasti. Koko matkan paikalliset asukkaat, erityisesti lapset, jaksavat kannustaa Rämöä. Päivittäiseksi perusruoaksi muodostuu nuudelikeitto, ja Rämö selviääkin koko matkan suhteellisen terveenä.

En harrasta itse retkipyöräilyä, mutta pidän Rämön kirjoista hänen asenteensa vuoksi. Hän on matkalla noin kolmenkymmenen kilon kuormalla, etenee helposti omaksuttavalla nopeudella ja yöpyy yleensä varsin vaatimattomissa majataloissa. Matka kaukomaille auttaa häntä oppiman paljon myös itsestään. Tämä teos sopii mainiosti nojatuolimatkailijalle, mutta myös käytännön oppaaksi pitempää pyöräretkeä suunnittelevalle.

Tekniset tiedot:
Rämö, Matti: Polkupyörällä Thaimaasta Vietnamiin. Hymyn voimaa ja sodan jälkiä
ISBN: 978-952-492-456-6
Minerva Kustannus 2011
Sidottu, 385 s.
Kirjastoluokka: 48.14

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...