keskiviikko 8. elokuuta 2012

Kirja-arvio: Roskaa

Roskaa kertoo kolmesta pojasta, Raphaelista, Gardosta ja Jun-Junista eli Rotasta, jotka elävät jättimäisellä kaatopaikalla. Kaatopaikka on kuin oma pieni maailmansa, jossa on esimerkiksi myös oma lähetyskoulu - joskin alueen lapset käyvät siellä melko epäsäännöllisesti. Poikien ja muiden asukkaiden päivät täyttyvät roskien läpikäymisestä kaiken vähänkin arvokkaamman ja myyntikelpoisen tavaran löytämiseksi. Eräänä päivänä pojat tekevätkin huomattavan löydön, kun he löytävät laukun, jossa on lompakko, kartta ja avain. Ne johdattavat hiljattain tehdyn rikoksen jäljille. Kaatopaikalle tulevat poliisit lupaavat suuren löytöpalkkion laukun löytäjälle, mutta pojat eivät usko heidän sanaansa, vaan haluavat ratkaista arvoituksen itse.

Arvoituksen ratkaiseminen vie pojat kaupungin keskusrautatieasemalle, josta löytyy seuraava vihje. Selviää, että ratkaisevan tiedon saamiseksi heidän on vierailtava paikallisessa vankilassa erään mainetta saaneen rikollisen luona. Kyse on rahasummasta, jonka suuruutta jätevuorella kasvaneiden poikien on vaikea käsittää. Poikien kilpajuoksu poliisit kintereillä arvoituksen ratkaisemiseksi käy vaaralliseksi, ja tarina huipentuu aika yllättävään loppuun.

Roskaa on luokiteltu nuorten kirjallisuudeksi, mutta sopii mielestäni myös aikuisten luettavaksi. Aivan nuorille lukijoille teos ei välttämättä avaudu. Tarina on kerrottu vuorotellen eri näkökulmista: kertojana ovat niin pojat kuin lähetyskoulun opettaja ja sosiaalityöntekijäkin. Vaikka tarina on sepitetty, on sen jonkinasteisena esikuvana filippiiniläinen kaatopaikka, ja tarinasta voikin aistia sen sijoittuvan Kaakkois-Aasiaan. Vakavasta aihevalinnastaan huolimatta kirjan pohjavire on poikamaisen leikkisä. Ilahduttavaa on myös se, että lopussa pojat tekevät eettisesti hyvin kypsän ratkaisun, joka hyödyttää koko kaatopaikan väkeä.

Tekniset tiedot:
Mulligan, Andy: Roskaa
Suomentaja: Ulla Selkälä
ISBN: 978-951-0-36483-3
WSOY 2010
Sidottu, 223 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...