sunnuntai 5. elokuuta 2012

Omien arvojen mukainen elämä

Löysin tämän vuoden huhtikuussa ilmestyneestä Kotilääkäri-lehdestä artikkelin parisuhteen ylläpitämisestä ja siitä kuinka virheiden etsiminen toisesta johtaa ojasta allikkoon. Toista ihmistä voi toki toivoa muuttavansa, mutta käytännössä muuttaa voi vain itseään. Toinen ihminen on hyväksyttävä kokonaisena pakettina virheineen ja hyvine puolineen - ja kaikin puolin täydellisen ihmisen kanssa eläminen olisikin pitemmän päälle varmasti aika tylsää. Muutosta toivoessaan voi aloittaa vain itsestä. Esimerkiksi tietoinen asenteiden muuttaminen voi johtaa merkittävään elämänlaadun ja samalla parisuhteen paranemiseen. Artikkelin tärkein sanoma oli mielestäni kuitenkin se, että olipa parisuhteessa tai ei, tärkeintä on elää omien arvojensa mukaista elämää. Siksi on tärkeää miettiä, mahdollistaako parisuhde omien arvojen toteuttamisen ja mitkä ovat ne ydinarvot, joista ei ole parisuhteessakaan valmis joustamaan.

Joissakin tapauksissa tiedän käyneen niin, että esimerkiksi uskoon tullut henkilö ja hänen puolisonsa ovat päätyneet eroon toisen osapuolen arvojen nopean ja pysyvän muuttumisen vuoksi. Puolisoiden arvomaailmat eivät ole enää kohdanneet niin paljon, että yhteistä kosketuspintaa olisi ollut tarpeeksi. Parhaassa tapauksessa toki molemmat löytävät uskon tai molempien arvomaailma on pysynyt siinä määrin samanlaisena, ettei henkisen etsinnän lopputulos sitä järkytä. Toki monet muutkin asiat kuin uskoon tulo voivat muuttaa nopeasti ja perustavalla tavalla arvomaailmaa. Esimerkiksi oman tai läheisen kuolevaisuuden oivaltaminen, onnettomuus tai sairastuminen herättävät suuria tunteita ja muuttavan sellaisen läheisesti kokeneen elämää usein ennenkokemattomalla tavalla.

Lähde: http://www.ellit.fi

Olen joitakin kertoja suorastaan herännyt siihen oivallukseen, että minua on siunattu hyvällä puolisolla. Kummassakin meissä on virheitä, mutta tietynasteisella silmien ummistamisella, virheiden läpikatsomisella, on päässyt pitkälle. Erityisesti olen kiitollinen siitä, että puolisoni on hyväksynyt minussa sellaisiakin virheitä, jotka minun itse on ollut vaikea hyväksyä. Se on opettanut armeliaisuutta itseä kohtaan, ja toisaalta myös toisen piirteet on helpompi hyväksyä. Parhaimmillaan puolisot voivat tukea toisiaan maallisen ja henkisen elämän solmukohdissa ja auttaa löytämään toisistaan vahvuuksia, joita nämä eivät tienneet itsessään olevankaan.

Tulin pohtineeksi näitä asioita erityisesti siksi, vietimme hiljattain muutaman päivän toisenlaisessa ympäristössä sellaisten henkilöiden seurassa, jotka eivät edusta täysin omaa arvomaailmaamme. Ajattelin aluksi, että Ramadanin viettäminen osittain tavanomaisen mukavuusalueeni ulkopuolella voisi osoittautua pyhän kuukauden tärkeiden päivien tuhlaamiseksi. Jossakin mielessä kuluneet päivät ovat kuitenkin vahvistaneet ajatuksiani siitä, että olen oikealla tiellä. Sain vahvistuksen sille, että olen löytänyt omien arvojeni mukaisen tavan elää, Jumalalle kiitos. Uskon löytämisen jälkeen arvoja on saanut puntaroida enemmänkin  ja tuntuu hyvältä huomata, että on löytänyt vakaan pohjan elämälle. Sen sijaan olen hieman surullinen sen puolesta, että jotkin läheiseni tuntuvat elävän päämäärätöntä elämää, jossa maalliset houkutukset ja ajatukset vievät voiton elämän henkisemmiltä ulottuvuuksilta. Ehkäpä tässäkin pätee edellä mainittu asia: näyttämällä itse toivomaansa esimerkkiä voi toivoa läheistenkin käyttävän päivänsä viisaasti.

3 kommenttia:

 1. Kiitos Jumalalle, että olet löytänyt ja rakentanut sen elämän itsellesi, sisko, minkä haluatkin ja on uskontomme mukainen. Mashallah. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Hawa! Ja on tosi hienoa kuulla sinusta taas pitkästä aikaa, sisko. Toivon, että Jumala auttaa myös sinua elämään uskomme mukaisesti tässä yhteiskunnassamme, jossa se ei ole aina niin yksinkertaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä varmasti kaikkea muuta joskus kuin yksinkertaista. ;) p.s. pidempi viestini sulle on aivan kohta valmis!

   Poista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...