maanantai 17. syyskuuta 2012

Kirja-arvio: Pjongjangin akvaariot. 10 vuotta Pohjois-Korean gulagissa

Kang Chol-hwan on pohjoiskorealaisen perheen poika, joka eli perheineen suhteellisen varakasta ja onnellista elämää maan pääkaupungissa Pjongjangissa 1960-luvun loppupuolella ja 1970-luvulla. Maassa oli vielä tuolloin riittävästi ruokaa ja elämä oli varsinkin varakkaammille perheille vapaata. Perhe muutti muutamaksi vuodeksi Japaniin perheen isoisän töiden vuoksi, mutta sen jälkeen perhe muutti paremman tulevaisuuden toivossa takaisin Pohjois-Koreaan.

Lupaukset valoisasta tulevaisuudesta murenivat hetkessä, kun iltapiiri Pohjois-Koreassa kiristyi ja perheen isoisää syytettiin rikolliseksi ja isänmaan petturiksi. Tämän vuoksi koko perhe lähetettiin keskitysleirille Yodokiin, josta muodostui tuolloin yhdeksänvuotiaalle Kang Chol-hwanille ja hänen sukulaisilleen asuinpaikka seuraavien kymmenen vuoden ajaksi. Olot olivat erittäin alkeelliset ja helppoon kaupunkielämään tottuneelle pojalle osoitetut pakkotyötehtävät olivat raskaita, vaikkakin lapset kävivät päivittäin myös muutaman tunnin koulua. Tärkein kouluaine oli puolueen historian ja sen johtajan tekojen opettelu ulkoa. Ruokaa ja vaatetusta oli tarjolla erittäin niukasti, joten kukin etsi rottia, marjoja ja ruohoa hengenpitimiksi. Lämmitystä asuinparakkeihin järjestettiin vasta sitten, kun lämpötila laski huomattavasti pakkasen puolelle. Pakeneminen leiriltä oli tehty erittäin vaikeaksi sen syrjäisen sijainnin vuoksi ja kiinni saadut karkurit tapettiin julkisissa teloituksissa. Ankarat rangaistukset odottivat myös muita puolueen vastaisesta toiminnasta kiinni jääneitä.

Kang Chol-hwanin perhe oli luokiteltu sopeuttamiskelpoiseksi, mikä tarkoitti sitä, että heillä oli mahdollisuus päästä pois leiriltä. Kymmenen leirivuoden jälkeen koittikin se uskomaton hetki, kun perhe sai kuulla pääsevänsä pois paikasta, jossa moni oli heittänyt henkensä. Kang Chol-hwan päätti paeta Kiinaan muun perheen jäädessä Pohjois-Koreaan. Hänellä oli vakaa aikomus kertoa ulkomaailmalle leirin uskomattomista oloista. Kiinasta hänen onnistui matkustaa ja muuttaa asumaan Etelä-Koreaan, josta käsin hän kertoi tarinansa maailmalle.

Pohjois-Korean harjoittamat ihmisoikeusloukkaukset eivät liene kenellekään uusi asia, mutta ensimmäistä kertaa nyt luin keskitysleirillä olleen tarinan hänen itsensä kertomana. Kirja on kerrassaan kammottava ja kertoo ihmisten uskomattomasta halusta selviytyä ala-arvoisissa, jopa eläimellisissä oloissa poispääsemisen toivon varassa. Kirjan nimi on peräisin Kang Chol-hwanin rakkaista kaloista, joita hän sai ottaa mukaansa akvaarioissa myös keskitysleirille. Pian kalat kuitenkin kuolivat ruoan ja lämmön puutteeseen, mikä kuvaa hyvin leirin yleistä kuihduttavaa ilmapiiriä. Kirjan tarinan toivoisi leviävän laajalle, jotta pohjoiskorealaisten hätä tulisi laajemman yleisön tietoon.

Tekniset tiedot:
Kang, Chol-hwan ja Pierre Rigoulot: Pjongjangin akvaariot. 10 vuotta Pohjois-Korean gulagissa
Suomentaja: Lotta Toivanen
ISBN: 978-952-234-015-3
Kustannusosakeyhtiö Siltala2009
Sidottu, 226 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...