lauantai 1. syyskuuta 2012

Kirja-arvio: Puolikas taivasta

Kiinalaisen sananlaskun mukaan naiset kannattelevat puolta taivasta. Tämä ajatus on ollut yhdysvaltalaisen toimittajapariskunnan Nicholas Kristofin ja Sheryl Wudunnin lähtökohtana heidän kiertäessään vuosien ajan  The New York Timesin toimittajina eri kehitysmaissa haastatellen lukemattomia naisia. Pariskunnan kantavana motivaation lähteenä on ollut saattaa suuremman yleisön tietoisuuteen niitä epäkohtia, joita naiset eri puolilla maailmaa kokevat päivittäin ja jotka johtavat joka minuutti jokaisena vuoden päivänä turhiin ja estettävissä oleviin kuolemiin.Nyt arvioitavana oleva kirja on koottu näiden haastattelujen ja toimittajien keräämän tutkimusaineiston pohjalta.

Puolikas taivasta käsittelee niitä teemoja, jotka on yleisesti koettu vaikeaksi hahmottaa saati että ongelmien vähentämiseksi tai poistamiseksi olisi koettu voitavan tehdä juuri mitään. Näitä teemoja ovat esimerkiksi pakkoprostituutio ja naiskauppa, kunniamurhat ja -raiskaukset, äitiyskuolleisuus ja synnytyksen aiheuttamat komplikaatiot, perhesuunnitteluun liittyvät kysymykset, pakkoabortit sekä erot tyttöjen ja poikien koulutuksessa ja sen vaikutukset.

Teos tuo teemat hyvin konkreettisesti esille eri naisten omien kertomusten kautta. Voin vain ihailla niiden naisten rohkeutta, jotka ovat avanneet sydämensä ja jossakin määrin parantuneet henkiset haavansa kertoessaan toimittajille tätä teosta varten, mitä he ovat joutuneet kokemaan. Useat kirjan teemoista eivät ole suinkaan uusia, mutta haastatellut naiset antavat niille kasvot, minkä jälkeen naiskysymyksiin on vaikea suhtautua kylmän neutraalisti. Kirjan kirjoittaneet toimittajat myös osoittavat, että naisiin panostaminen kannattaa, mikä on ilmennyt useiden eri tutkimusten kautta. Jotkut kokeilut ongelmien ratkaisemiseksi ovat johtaneet odottamattomiin uusiin ongelmiin, mutta monet projektit ovat myös auttaneet lukuisia naisia nousemaan jaloilleen ja siten heidän arvostuksensa myös miesten silmissä on noussut. Jotkut ratkaisuista ovat kaikkea muuta kuin hohdokkaita, mutta ne toimivat: näistä esimerkkeinä jodin lisääminen ruokaan, jolloin odottavien äitien elimistössä on tarpeeksi jodia sikiöiden aivojen normaalin kehityksen varmistamiseksi; mikrolainoitus ja naistenpankit; alusvaatteiden ja kuukautissiteiden jakaminen koulutytöille, jotta he voivat osallistua opetukseen myös kuukautisten aikaan; ja ilmainen matolääkitys.

Kirja on perinpohjaisesti ja tyylikkäästi kirjoitettu ja sen saamaa suurta suosiota Yhdysvalloissa on helppo ymmärtää, sillä en itsekään meinannut laskea sitä käsistäni ennen kuin olin saanut luettua sen loppuun. Teoksen naisten tarinat ovat järkyttäviä, mutta lohdullisen monella on kuitenkin löytynyt usein pakon sanelemana ratkaisu pois hankalasta elämäntilanteesta. Kaikilla asiat eivät kuitenkaan ole vielä hyvin, ja siksi kirjan lopussa onkin kattava listaus järjestöistä ja linkeistä, joiden kautta jokainen meistä voi tehdä jotakin auttaakseen heikossa asemassa olevia naisia. Toivon mahdollisimman monen lukevan tämän kirjan ja antavan sen vaikuttaa sydämessä saakka.

Tekniset tiedot:
Kristof, Nicholas D. ja Sheryl Wudunn: Puolikas taivasta
Suomentaja: Kirsti Luoma
ISBN: 978-952-01-0424-5
Like Kustannus 2010
Sidottu, 364 s.
Kirjastoluokka: 32.3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...