lauantai 15. syyskuuta 2012

Kirja-arvio: Rankka kutsumus. Sairaanhoitajan päiväkirja

Kaarina Davis valmistuu unelma-ammattiinsa, sairaanhoitajaksi, vuonna 1995. Hänen koko työuransa on muodostunut töistä hoitoalalla, joita hän on tehnyt teini-ikäisestä lähtien. Vuosien pätkätyösuhteiden jälkeen hänet vakinaistetaan, mutta työ jatkuu silti yhtä epävarmana esimerkiksi siksi, että omat työvuorot voi tietää ja siten elämäänsä ja menojaan suunnitella vain muutamaksi viikoksi kerrallaan. Lopulta Davis päätyy vaihtamaan alaa. Tästä alanvaihdoksesta hän on kirjoittanut myöhemmin ilmestyneen teoksensa Irti oravanpyörästä.

Davis puuttuu teoksessaan Rankka kutsumus - sairaanhoitajan päiväkirja aiheeseen, jonka varmasti kaikki suomalaiset sairaanhoitajat ja muut terveydenhoitoalalla työskentelevät ammattilaiset tuntevat, mutta joka voi olla ulkopuoliselle, potilaallekin, tuntemattomampi: sairaaloiden ja terveyskeskusten ainainen kiire, henkilöstövajaus, alipalkkaisuus, byrokraattisuus ja säästötoimenpiteet, joiden tarkoituksenmukaisuuden voi kyseenalaistaa. Sairaanhoitajan työtä pidetään usein kutsumuksena, jolloin ei ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota asianmukaiseen palkkatasoon työn vastuullisuuteen ja vaativuuteen nähden. Se, ettei työvuoron aikana ehdi pitämään taukoa tai käymään välttämättä edes vessassa, kertoo karua kieltä siitä, että sairaanhoitajien toimenkuvaa ei ole rajattu tarpeeksi, vaan se sisältää kaikkea mahdollista, mikä lisää vähäisen henkilökunnan työn raskautta entisestään. Työvuoron jälkeen Davis kertoo usein olevansa niin väsynyt, että nukahtaa istualleen tai vaihtoehtoisesti olevansa iltavuoron jälkeen niin ylikierroksilla, ettei käytännössä juuri minkäänlaista palautumista ennen seuraavaa työvuoroa ehdi tapahtua. Teos sisältää otteita Davisin pitämästä työpäiväkirjasta, josta saa konkreettisen kuvan sairaanhoitajan työvuoroista.

Davis ei pelkästään nosta esiin lukuisia sairaanhoitajan työn ongelmakohtia, vaan esittää myös monia varteenotettavia ja toteuttamiskelpoisia ratkaisuehdotuksia, joista useimmat eivät edes maksa mitään. Tämä kertoo jotakin siitä, että ratkaisut tehdään luultavasti liian korkealla tasolla ja ovat sellaisten ihmisten tekemiä, joilla ei ole kosketusta sairaanhoitajien arkeen ja käytännön työhön. Tämä teos on suorapuheisuudessaan ja käytännönläheisydessään mielestäni oikeutetusti ansainnut paikkansa TietoFinlandia-ehdokkaana ja se on saanut myös Mielenterveysseuran tunnustuspalkinnon.

Tekniset tiedot:
Davis, Kaarina: Rankka kutsumus. Sairaanhoitajan päiväkirja
ISBN: 978-952-5613-32-2
Nemo Kustannus 2007
Sidottu, 158 s.
Kirjastoluokka: 61.07

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...